Mađarska vlada predložit će 26. svibnja ukidanje osporavanih izvanrednih ovlasti

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Mađarska vlada podnijet će 26. svibnja parlamentu prijedlog za ukidanje izvanrednih ovlasti, uvedenih zbog pandemije koronavirusa, najavio je u nedjelju kasno navečer šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, a objavio portal hirtv.hu.

Gergely Gulyas naveo je isti datum koji je ranije krajem prošlog tjedna naznačio i Orban.

Gulyas je rekao da će parlamentu trebati nekoliko dana kako bi bio usvojen prijedlog kojim će se do početka lipnja okončati široko osporavane izvanredne ovlasti za kojima je u koronakrizi posegnuo mađarski premijer, a koje su naišle na velika osporavanja.

U trenutku kada je mađarski parlament dao vladi ovlasti da vlada donošenjem dekreta u pitanjima povezanim s koronavirusom nije bio utvrđen bilo kakav datum trajanja tih ovlasti, što je na međunarodnoj razini izazvalo val kritika i osuda autokratske vladavine za kojom je posegnula mađarska vlada na čelu s Orbanom.



Orbana kritizirale skupine za ljudska prava

Tim je ovlastima mađarski premijer u ožujku dobio odriješene ruke kako bi se borio s epidemijom, što su kritizirale skupine za ljudska prava, nekoliko zemalja članica Europske unije i Europska komisija. Orban je rekao da posebne ovlasti može povući parlament, kojem njegova stranka Fidesz ima dvotrećinsku većinu, u bilo kojem trenutku.

Prema zakonu, svatko tko namjerno širi lažne informacije koje mogu uznemiriti ljude ili podrivati borbu protiv koronavirusa mogao bi se suočiti s pet godina zatvora.

Od ponedjeljka postupno ukidanje restriktivnih ograničenja u Budimpešti

Orban je bio pozvan da u četvrtak na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta sudjeluje u raspravi o stanju u Mađarskoj s obzirom na kritike EU-a, ali je u EP poslao ministricu pravosuđa.

Vezano uz restriktivne mjere i pandemiju mađarska vlada od ponedjeljka će postupno ukidati restriktivna ograničenja u Budimpešti, dva tjedna nakon što su mjere izolacije ukinute u ostatku zemlje, najavio je subotu Orban.

Komentari