Mađarska usvojila antikorupcijski zakon kako bi dobila europska sredstva

Foto: Twitter

Mađarski parlament donio je u ponedjeljak prvi u nizu antikorupcijskih zakona dok Budimpešta nastoji izbjeći gubitak sredstava iz fondova Europske unije u trenutku kada njezino gospodarstvo ulazi u recesiju, a forinta je na rekordno niskim razinama.

Vladajuća stranka Fidesz premijera Viktora Orbana usvojila je amandman na kazneni zakon kojim se uspostavlja postupak za kaznena djela povezana s upravljanjem javnom imovinom, pri čemu se dopušta sudska revizija u slučaju prekida istrage bez podizanja optužnice ili odbacivanja kaznene prijave.

Za usvajanje tog zakona glasalo je 136 parlamentaraca, sedam ih je bilo protiv, dok ih je 14 bilo suzdržano.

Zakon je jedna od 17 obveza koje je Orbanova vlada preuzela od Europske komisije kako bi spriječila obustavu isplate milijardi eura EU sredstava.



Čini se da je sada Orban, koji je dugo u sukobu s Bruxellesom zbog nekih njegovih politika, suočen s rastućim cijenama energenata, inflacijom, rekordno slabom forintom i usporavanjem gospodarstva, sada voljan ispuniti zahtjeve EU-a u pogledu stvaranja institucija s ciljem smanjenja rizika od korupcije u projektima koje financira Europska unija.

Povoljna odluka o isplati sredstava iz fondova EU-a kasnije ove godine mogla bi ublažiti pritisak na forintu.

“Očekujemo da će od sredine do kraja studenoga Mađarska napredovati prema razriješenju problema s mehanizmom uvjetovanja EU-a, što bi također trebalo omogućiti dogovor o fondovima za oporavak”, objavila je u ponedjeljak Bank of America.

“Po našem mišljenju mađarska vlada kojoj nedostaje novca nema drugog izbora nego napraviti kompromis s EU-om”, dodaje se.

 

Komentari