MACRON: Želimo da Europa svima omogući dobre poslove s dostojnim minimalnim plaćama za sve

Europski parlament ovaj tjedan plenarno zasjeda u francuskom gradu Strasbourgu. U prvom planu je francuski predsjednik Emanuel Macron i predstavljanje ciljeva predsjedanja Vijećem Europske unije. Sve prati HRT-ova Jasna Paro.

Francuska je tehnički preuzela predsjedanje 1. siječnja 2022., ali danas francuski predsjednik Emmanuel Macron otvara dijalog s europarlamentarcima o svojim političkim ciljevima i prioritetima za sljedećih šest mjeseci.

– Načelno znamo da će Macron iznijeti svoju ideju suverene Europe, više povezivanja među članicama EU-a, više samostalnosti i neovisnosti o trećim zemljama bilo da se radi o uvozu mikročipova o kojima ovisi europsko gospodarstvo ili o pitanjima europske obrane i sigurnosti ili o reformi Schengena, što je velika ambicija francuskog predsjedanja. Slogan francuskog predsjedanja je “oporavak, snaga i pripadnost” odnosno suverenost Europe. S obzirom na to da su na pola francuskog predsjedanja predviđeni izbori u Francuskoj početkom travnja za očekivati je da će europske teme biti središte političkih poruka Macrona i na nacionalnoj i na europskoj pozornici, izvijestila je Paro.

– Želimo da Europa svima omogući dobre poslove s dostojnim minimalnim plaćama za sve, da se smanji razlika u plaćama između muškaraca i žena, da se smanje ovlasti digitalnih platformi, da se borimo protiv svih vrsta diskriminacija. Napredak o kojem sam govorio nisu puka obećanja, radi se o tekstovima koji će u sljedećim tjednima doći u naše ruke i nadam se da ćemo za vrijeme ovog francuskog semestra dovršiti te tekstove, poručio je Macron.



Komentari