Macron se obratio naciji. Uvode se stroge mjere nad džamijama, radikalima…

Emmanuel Macron Foto: Twitter

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je stigao u Nicu, poprište današnjeg krvavog terorističkog napada, te se obratio javnosti.

Macron je oštro osudio dašanji napad u tom gradu, koji je opisao kao “islamistički teroristički napad”. U tom je napadu, podsjetimo, napadač nožem ubio troje ljudi kod crkve.

“Francuska je pod napadom islamista, ali neće odustati od svojih vrijednosti”, rekao je Macron.

Najavio je da će pojačati sigurnosne mjere oko škola, dodavši kako će više nego udvostručiti broj vojnika koji štite zemlju od terorističkih napada, dodavši kako će vojska posebno štititi vjerske objekte. .



“Ako nas napadaju, to je zbog naših vrijednosti, vrijednosti slobode i naše namjere da ne popustimo teroru”, rekao je Macron.

“Želim izraziti podršku Francuske katoličkoj zajednici”, dodao je Macron, aludiravši na situaciju da su se današnji napadi dogodili u blizini crkava.

U skoro vrijeme bit će mobilizirani dodatni vojnici, a njihov broj u okviru protuterorističke operacije Sentinelle povećava se s tri na sedam tisuća.

Danas je francuski premijer Jean Castex izjavio kako se u Francuskoj objavljuje maksimalna razina terorističke ugroze i da je pokrenut plan za protuterorističko djelovanje Vigipirate. Taj plan uključuje jačanje nadzora nad džamijama i muslimanskim molitvenim prostorima. Poglavito važan nadzor bit će uspostavljen u odnosu na potencijalne islamističke radikale.

Napad je uslijedio u trenutku kada se Francuska još uvijek oporavlja od stravičnog ubojstva gimnazijskog profesora Samuela Patyja kojeg je 18-godišnji musliman čečenskog podrijetla također dekapitirao, nakon što je profesor učenicima pokazivao karikature proroka Muhameda.

Za sada se ne zna motiv napada u Nici, niti ima li ikakve veze s karikaturama proroka Muhameda koje muslimani smatraju svetogrđem.

Francuska je nakon ubojstva Patyja poručila da “nikada neće odustati” od svoje potpore slobodi izražavanja usprkos “zastrašivanju” i istaknula da postoji “veliko europsko jedinstvo” glede potpore Francuskoj i “načelima i vrijednostima koje Francuska brani”.

Osude i iskazi solidarnosti

Osude napada stigle su iz Velike Britanije, Nizozemske, Španjolske, Italije, Saudijske Arabije i Turske čiji je predsjednik Tayyip Erdogan ranije ovaj tjedan osudio Macrona i Francusku zbog karikatura Muhameda, pozvavši stanovnike na bojkot francuskih proizvoda.

Šef Erdoganovih odnosa s javnošću Fahrettin Altun rekao je da se islam ne smije koristiti u ime terorizma, pa pozvao “francusko vodstvo da izbjegava daljnju zapaljujuću retoriku protiv muslimana“ i da se umjesto toga “usredotoči na pronalazak krivaca za ovaj i druge nasilne činove“.

Zastupnici Nacionalne skupštine u Parizu održali su minutu šutnje, a gradonačelnica prijestolnice Anne Hidalgo poručila je da stanovnici Nice “mogu računati na podršku grada Pariza i Parižana“.

Napad je oštro osudio i predstavnik Francuskog vijeća za muslimansku vjeru. “U znak žalosti i solidarnosti sa žrtvama i njihovim najmilijima, pozivam sve muslimane u Francuskoj da otkažu proslave blagdana Mevlud” (rođenje proroka Muhameda).

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije osudio je “ekstremna nedjela“ poput onih u Nici koji su “suprotni svim religijama“, no naglasilo je i “važnost izbjegavanja svakog djelovanja koje stvara mržnju, nasilje i ekstremizam“.

Napad osudila i Hrvatska 

Napad je osudio i šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman, poručivši na Twitteru da su “naše zajedničke vrijednosti i francuski prijatelji ponovno žrtve bezosjećajnog i okrutnog terorističkog napada”.

Hrvatski ministar vanjskih poslova izrazio je “svoje najdublje suosjećanje s obiteljima žrtava” i dao “čvrstu podršku” Francuskoj.

Francuska se još uvijek oporavlja od stravičnog ubojstva gimnazijskog profesora Samuela Patyja kojemu je 18-godišnji musliman čečenskog podrijetla također odrubio glavu, nakon što je profesor učenicima pokazivao karikature proroka Muhameda.

Nije još poznato jesu li napadi u četvrtak povezani s objavljivanjem tih karikatura što muslimani smatraju svetogrđem.

Komentari