Macron: “Nastojanje Moldavije da se pridruži EU je savršeno legitimno”

Foto: Ronald Gorsic/Cropix

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je na konferenciji za novinare održanoj zajedno s predsjednicom Moldavije Maijom Sandu izjavio kako je nastojanje Moldavije da se pridruži EU savršeno legitimno.

Moldavija, geografski smještena između Ukrajine i članice EU-a Rumunjske, jedna je od triju bivših sovjetskih država, koje su, uz Gruziju i Ukrajinu podnijele zahtjev za pridruženjem EU-u, samo nekoliko dana nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Ta zemlja i dalje izražava interes za pridruženjem EU-u usred zabrinutosti da bi mogla biti uvučena u rat zbog nestabilnosti u vlastitoj regiji Pridnjestrovlju, koju vode proruski separatisti, a na ukrajinskoj granici su je okupirale ruske mirovne vojne snage.

“Moldavija je već usidrena unutar europske obitelji”Macron je rekao da će Francuska, koja predsjedava Europskom unijom do kraja mjeseca, pomoći u postizanju konsenzusa među članicama EU-a o pitanju zahtjeva Moldavije za pridruženjem bloku na ključnom sastanku Vijeća koji se održava idući tjedan.

Rat u Ukrajini opisao je kao prijetnju stabilnosti cijele regije te je kazao da je Moldavija zemlja koja je već usidrena unutar europske obitelji. Francuski predsjednik je rekao i da želi postići konsenzus o odobrenju službenog statusa kandidata za ove tri zemlje te je dodao da moldavski zahtjev ne treba odvajati od zahtjeva Ukrajine.

Sandu je rekla da Moldavija želi postati članica EU-a što je prije moguće. No realni smo i shvaćamo da moramo još puno toga napraviti. Dodala je kako je rat u Ukrajini zakomplicirao integraciju Moldavije u EU, ali i da reforme približavaju Moldaviju standardima EU-a.

 

Komentari