Macron i Merkel ponudili pomoć ruskom oporbenom vođi Alekseju Navalnom

profimedia

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njegova njemačka gošća, kancelarka Angela Merkel, ponudili su u četvrtak pomoć ruskom oporbenom vođi Alekseju Navalnom koji se u teškom stanju liječi u ruskoj bolnici, a navodno je otrovan.

Macron i Merkel kazali su da su duboko zabrinuti za ono što se događa Navalnom, jednom od najžešćih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Macron je naglasio da ga iznimno zanima rezultat istrage o tome što je uzrokovalo bolest Alekseja Navalnog.

Dodao je da mu je Francuska spremna pružiti svaku pomoć koju treba, uključivo azil i liječničku skrb.Navalni, koji je predvodio niz prosvjeda protiv Putinove administracije, bio je na letu iz Tomska za Moskvu kada se počeo osjećati loše.

Avion je prisilno sletio u Omsku. Navalni (44) je na intenzivnoj njezi i priključen je na respirator. Njegovi suradnici kažu da mu je otrov stavljen u čaj koji je popio nešto ranije.

Fotografija Navalnog kako ispija čaj iz papirnate šalice u zračnoj luci brzo se proširila društvenim mrežama.

Merkel je rekla da Njemačka inzistira da se razjasne okolnosti koje su dovele do bolesti Navalnog, te također ponudila liječničku skrb u nekoj od njemačkih bolnica.

“Nadam se da će se brzo oporaviti, a ako se od nas zatraži pružit ćemo mu liječničku pomoć, uključivo u njemačkim bolnicama, ali prvo moramo dobiti zahtjev”, rekla je na zajedničkoj press konferenciji s francuskim predsjednikom.

Oni su se sastali u Fort de Breganconu, tradicionalnoj ljetnoj rezidenciji francuskih čelnika u južnoj Francuskoj.

“Ono što je iznimno važno je da se brzo razjasne okolnosti koje stoje iza ovoga. Na tome inzistiramo, jer ono što smo dosad čuli je dosta loše. To se mora učiniti transparentno”, dodala je Merkel.

EU mora stati uz bjeloruske prosvjednike

Macron i Merkel su se također složili da bi Europska unija trebala stati uz prosvjednike u Bjelorusiji.

Macron je rekao da bjeloruski narod mora pronaći rješenje, no da je EU spremna pomoći.

U Bjelorusiji su izbili prosvjedi nakon spornog ponovnog izbora Aleksandra Lukašenka za predsjednika države.

Aleksandar Lukašenko, dugovječni vođa zemlje, suočava se s valom masovnih prosvjeda i štrajkova koji su najveći izazov njegovoj 26- godišnjoj vladavini. Niječe izbornu prijevaru 9. kolovoza kako bi sebi priskrbio šesti mandat.

Macron je predložio europsko posredovanje u Bjelorusiji, u koje bi bila uključena i Rusija.

“Dijalog između vlasti, oporbe i civilnog društva je neophodan. Želimo da sami Bjelorusi uspostave dijalog, ali Europska unija je spremna pomoći u njemu, ako naša uloga posredovanja može biti korisna i ako ju žele Bjelorusi”, rekao je Macron na konferenciji za novinare.

U posredovanje bi bili uključeni i drugi poput OESS-a, kao i Rusija.

Macron je također rekao da se Francuska i Njemačka slažu da se treba očuvati stabilnost Istočnog Mediterana i poštivati zakoni.

Istaknuo je da su se Francuska i Njemačka dogovorile da će u nadolazećim danima nastaviti dijalog.

Cjepivo protiv koronavirusa

Francuski je predsjednik također ocijenio da postoji “razumna perspektiva” da se cjepivo protiv koronavirusa razvije tijekom sljedećih mjeseci.

“Kažem, to je jako važno, u trenutku kad imamo više cjepiva koja su u fazi III, imamo razumnu perspektivu očekivati cjepivo u sljedećim mjesecima”.

“To neće riješiti problem sljedećih tjedana, ali moglo bi sljedećih mjeseci”, dodao je.

VIDEO Aleksej Navalni nalazi se na intenzivnoj njezi u komi, svjedok iz aviona: Vikao je od bolova…

Komentari