Macron: Europa je `gotova´ ako će parlament zasjedati samo u Bruxellesu: Europske institucije ne bi trebale biti centralizirane u jednom gradu

wiki

Europa je “gotova” ako Europski parlament prestane zasjedati jednom mjesečno u Strasbourgu te se u potpunosti preseli u Bruxelles, rekao je u utorak francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“Trenutno se žestoko borim za ideju po kojoj bi Europski parlament trebao zasjedati u Strasbourgu”, rekao je Macron studentima u litavskoj prijestolnici Vilniusu. “Ako prihvatimo da Europski parlament zasjeda samo u Bruxellesu gotovi smo jer će se kroz 10 godina sve održavati u Bruxellesu i ljudi će pričati samo među sobom u Bruxellesu”, dodao je.

Macron se u pismu predsjedniku Europskog parlamenta prošloga tjedna požalio zbog odluke da se privremeno sjednice održavaju samo u Bruxellesu zbog pandemije koronavirusa.

Uobičajeno se europarlamentarci sastaju u Strasbourgu jedan tjedan u mjesecu, dok ostatak vremena provode u Bruxellesu.

Mjesečna seljenja iz Strasbourga u Bruxelles i obratno koštaju Europsku uniju 114 milijuna eura godišnje, navode revizori EU-a.

Kritičari već duže vrijeme pozivaju na ukidanje takvog načina funkcioniranja Europskog parlamenta, ali je trenutni sistem ostao na snazi uvelike zato što bi Francuska stavila veto na svaki prijedlog po kojemu bi Strasbourg izgubio sadašnji status.

Pariz navodi da je Strasbourg, koji se nalazi blizu granice s Njemačkom, simbol europskog poslijeratnog pomirenja te da europske institucije ne bi trebale biti centralizirane u jednom gradu.

Komentari