Maas: Njemačka ne isključuje mogućnost obustave gradnje Sjevernog toka 2

Screenshot: Twitter

Njemačke vlasti razmatraju sve mogućnosti, uključujući obustavu dovršetka izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2, kao odgovor na incident s trovanjem ruskog oporbenjaka Alekseja Navaljnog, rekao je u četvrtak navečer njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas na TV kanalu ZDF.

“Stavit ćemo sve opcije na stol i donijeti odluku u odgovarajuće vrijeme”, rekao je ministar.

Sudjelujući u istrazi incidenta s Navaljnim, Rusija može pridonijeti tome da odluka o obustavi izgradnje Sjevernog toka 2 ne bude donesena, ustvrdio je Maas.

“Katkad treba poduzeti mjere koje poručuju da ne želimo živjeti u svijetu bez pravila”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova.



Razgovori o prekidu gradnje Sjevernog toka 2 započeli su nakon što je Navaljni hospitaliziran u Njemačkoj. Čelnici stranke Savez-’90/Zeleni kategorički su tražili da se projekt zaustavi. Liberalna Slobodna demokratska stranka predložila je privremeni moratorij na izgradnju dok se ne razjasne sva pitanja. To je tražio i kandidat za mjesto predsjednika Kršćansko-demokratske unije Friedrich Merz. Protiv prekida gradnje je ljevica.

Njemačka vlada za sada smatra da slučaj Navaljni i izgradnju plinovoda ne treba povezivati, no nakon što su njemački vojni toksikolozi izvijestili da je Navaljni otrovan tvarju iz skupine Novičok, taj ton se donekle promijenio.

Maas je ranije izrazio nadu da Rusija neće prisiliti Njemačku na promjenu stava. To su mediji i promatrači protumačili kao prijetnju zaustavljanjem projekta. Iz ureda kancelarke Angele Merkel rečen je da se ona pridružuje riječima ministra vanjskih poslova.

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmeier rekao je da je skeptičan u pogledu izgleda za uvođenje sankcija koje bi značile odustajanje od dovršetka izgradnje Sjevernog toka 2.

Komentari