Lukašenko tvrdi da u Bjelorusiji nitko neće umrijeti od koronavirusa

Pixabay

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je u ponedjeljak da u njegovoj zemlji nitko neće umrijeti od koronavirusa i tako još jednom odbacio potrebu za oštrim mjerama koje je proglasila većina zemalja kako bi suzbile širenje pandemije.

Posljednja je to u nizu izjava bjeloruskog čelnika koji smatra strah od širenja bolesti “psihozom” i u nekoliko navrata predlagao je ispijanje votke, odlazak u saunu i vožnju traktorom kao sredstva za borbu protiv virusa.

Potpuno suprotno drugim europskim zemljama, Bjelorusija je svoje granice ostavila otvorenima, a čak je dopustila i održavanje nogometnih utakmica nacionalne lige pred gledateljima.

Bjeloruske crkve također su otvorene uoči pravoslavnog Uskrsa koji pada na 19. travnja.


“U ovoj zemlji nitko neće umrijeti od koronavirusa. Javno to obznanjujem”, rekao je Lukašenko. “Već smo pronašli kombinaciju lijekova koji mogu spasiti ljude.”

Ministarstvo zdravlja objavilo je da u Bjelorusiji ima 2919 slučajeva zaraze koronavirusom i 29 smrtnih slučajeva.

No Lukašenko je rekao da su smrtni slučajevi rezultat postojećih zdravstvenih tegoba kod pacijenata, poput srčanih bolesti i dijabetesa.

“Stoga, mogu reći da nijedna osoba nije umrla samo od koronavirusa.”

Također je ohrabrio ljude da zadrže pozitivan stav.

“Ako osoba ostane pozitivna, bit će zdrava”, citirala je Lukašenka državna agencija BeITA.

Njegovi komentari dolaze nakon što je WHO u subotu rekao da bi Bjelorusija trebala sprovesti nove mjere u borbi s pandemijom, koja u ovoj istočnoeuropskoj zemlji od 9 milijuna ljudi ulazi u “zabrinjavajuću” novu fazu.

Lukašenko je u nekoliko navrata rekao da je zabrinutiji za stanje ekonomije nego za virus.

Ne čekajući da vlasti donesu stroge mjere, mnogi Bjelorusi sami su primijenili mjere samoizolacije kako bi se zaštitili od zaraze.

Broj putnika u metrou u Minsku u ožujku je pao za četvrtinu. Prema anketama početkom travnja, za 80 posto je pala dobit restorana, a za 20 posto prodaja neprehrambenih artikala.

Ministarstvo zdravlja potaklo je građane da smanje društvene kontakte, no državni mediji izruguju se strahovima vezanim uz širenje bolesti.

Jedan stručnjak nedavno je rekao “da je vrijeme da Bjelorusi pokažu da nisu histerična mlada dama koja lice pokriva maskom.”

Lukašenko je rekao da će se prekretnica u borbi s koronavirusom dogoditi tjedan dana nakon pravoslavnog Uskrsa.

Nastavio je pred gledateljima igrati hokej na ledu. Preko vikenda njegov tim je pobijedio na amaterskom turniru 11. put zaredom.

Komentari