Lukašenko šalje vojsku na granicu s Poljskom i Litvom, zabrinut je zbog NATO vježbi

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko izjavio je u subotu da će se padobranska brigada rasporediti na zapadnoj granici države, kao odgovor na vojne vježbe NATO-a u Poljskoj i Litvi.

Lukašenko je to rekao nakon što se ranije u subotu dogovorio o suradnji s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Dok Europska unija prijeti sankcijama Minsku zbog obračuna s protuvladinim prosvjednicima, Lukašenko je rekao da je zabrinut zbog vojnih vježbi NATO-a u dvijema susjednim državama.

Bjeloruska agencija Belta objavila je ranije da su dvojica predsjednika razgovarala “o stanju u Bjelorusiji i izvan nje”.



Dodala je da je Lukašenko zatražio da razgovara s Putinom o “prijetnji” kojoj je izložena njegova zemlja ali i “čitava naša regija”.

Pritom je najviše ciljao na opasnost koju prosvjedi u Minsku predstavljaju za Savez Rusije i Bjelorusije.

Više tisuća prosvjednika u subotu se ponovo okupilo u Minsku, glavnom gradu Bjelorusije, kako bi prosvjedovali protiv reizbora predsjednika Lukašenka, izvijestio je novinar AFP-a.

Desetci tisuća prosvjednika od nedjelje osporavaju reizbor Aleksandra Lukašenka diljem zemlje, izražavajući nezadovoljstvo zbog masovnih prijevara i nasilnog gušenja prosvjeda.

Bjeloruske vlasti dobile su potporu Moskve koja je osudila pokušaje “stranog uplitanja” s ciljem destabilizacije Bjelorusije, povijesnog ruskog saveznika, unatoč napetostima između dvije zemlje koje se pojavljuju posljednjih godina.

Bjeloruski šef države nedavno je optužio Moskvu da želi svesti njegovu državu na vazalsku i umiješati se u izbore 9. kolovoza na kojima je Lukašenko uvjerljivo pobjedio.

Komentari