Lufthansa avionom poslala 80 tona voća i povrća u Veliku Britaniju kojoj u narednom razdoblju prijeti nestašica hrane

HRT

Tisućama vozača kamiona zapelih na jugu Engleske zbog francuske blokade pomoć je pružila mala vojske volontera britanskih Sikha koji su im dijelili pizze i varivo od slanutka, ali u pomoć Britaniji hranom priskače i njemački avioprijevoznik Lufthansa.

Oko deset tisuća vozača zapelo je čekajući testiranje na covid-19 kako bi nastavili put prema dogovoru Pariza i London pošto su mnoge zemlje zatvorile svoje granice za Britance u strahu od mutiranog virusa SARS-CoV-2.

“Mi u sikhizmu imamo koncept ‘langar’, nešto poput dijeljenja hrane zajednici”, rekao je Ravinder Singh, utemeljitelj udruge Khalsa Aid koja koordinira podjelu pomoći.

“Mi smo britanski sikhi i najmanje što možemo učiniti jest neko dobro djelo u ovo doba godine: dva dana do Božića imamo ljude u našoj zemlji koji su krenuli prema doma i ne znaju što se događa”.



Ti vozači su osamljeni i tisućama kilometara udaljeni od svojih obitelji koje pripremaju okupljanja uoči Božića.

“Morate nešto poduzeti kada vidite vozača, samoga u kabini, na autocesti po groznom vremenu”, rekao je Singh.

Istodobno, Lufthansa je poslala u Britaniju zrakoplov s 80 tona voća i povrća kako bi tamošnji supermarketi bili puni.

Teretni Boeing 777 trebao bi u poslijepodnevnim satima sletjeti na aerodrom Doncaster Sheffield u središnjem dijelu Engleske.

“Lufthansa Cargo razmatra koliko bi još teretnih zrakoplova mogla poslati idućih dana”, priopćila je njemačka aviokompanija.

Trgovinske organizacije strahuju da bi nakon Božića moglo doći do nestašica u britanskim supermarketima. Oko 89 posto hrane Britanija uvozi iz Europske unije.

Komentari