Ludilo na zapadu SAD-a: Temperature idu do 54 Celzijevih stupnjeva, a javljaju se i požari i tornada

Ilustracija Foto: Pixabay

Ni nakon što je zapad SAD-a doživio najtopliji lipanj u zadnjih stotinu godina, rekordi ne posustaju: ekstremne vrućine dodatno su potencirane sušom i požarima koji haraju od Arizone, preko Kalifornije pa do države Washington.

U Dolini smrti u Kaliforniji, na korak od Las Vegasa, prošlog petka je izmjerena potencijalno najveća temperatura ikad zabilježena na Zemlji u povijesti mjerenja: 54,4 Celzijevih stupnjeva. Dok ovaj podatak još čeka službenu meteorološku verifikaciju, milijuni Amerikanaca u zapadnim državama žive pod crvenim alarmom.

To nije sve

Ni noćne temperature na puno lokacija ne padaju ispod 32 stupnja Celzijusa. Stručnjaci upozoravaju da je regija zahvaćena u začarani povratni ciklus ekstremnih vrućina, što sve ima korijene u nedvojbenim klimatskim promjenama.

Nekoliko tjedana toplinskih valova od južne Kalifornije preko Nevade do Oregona prouzročilo je alarmantno brzo isparavanje zaliha vode u regiji, upozorava klimatski znanstvdenik Jose Pablo Ortiz Partida. Lišen vlage, krajolik se ubrzano zagrijava poput suhe tave, isušujući zemlju i biljke te pretvarajući svu vegetaciju u idealnu smjesu za potpalu.



Jačina vremenskih neprilika

Tijekom prošlog vikenda najveći šumski požar koji je ove godine pogodio Kaliforniju izbio je na sjeveru države i dosad opustošio više od 362 kvadratna kilometra. Kombinacija suhog zraka, ekstremnih temperatura i vjetra stvarala je učestala vatrena tornada, što je praktično nezaustavljiv požarni fenomen.

U međuvremenu, drugi požar u južnom Oregonu zahvatio je više od 620 kvadratnih kilometara i udvostručio se tijekom vikenda. Zbog pada elektroenergetske mreže velika područja Oregona nemaju struje, piše Slobodna Dalmacija.

Komentari