London očekuje isporuku cjepiva prema planu; EU neće spriječiti izvoz

profimedia

Britanska vlada navela je u subotu da je dobila jamstva da njezina opskrba cjepivom protiv koronavirusa nije upitna nakon neslaganja s Europskom unijom o ograničenjima na njihov izvoz.

“Dobili smo jamstva da će cjepivo koje smo platili biti isporučeno”, novinarima je izjavio ministar u vladi Michael Gove.

“Očekujemo da će ugovori (potpisani s Pfizerom i AstraZenecom) biti ispoštovani” i da će se “Velikoj Britaniji i dalje isporučivati cjepiva”, dodao je i naglasio da predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, “potpuno razumije stajalište britanske vlade”.

“Uvjereni smo da možemo nastaviti naš program cijepljenja prema planu”, precizirao je.



Na Twitteru je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab također objavio da je dobio “jamstva da EU ne namjerava blokirati dobavljače koji ispunjavaju ugovorne obveze o distribuciji cjepiva Velikoj Britaniji” tijekom “konstruktivnog razgovora” s europskim povjerenikom za trgovinu Valdisom Dombrovskisom.

“Svijet gleda i samo ćemo međunarodnom suradnjom prevladati ovu pandemiju”, zaključio je.

Pod pritiskom zbog kašnjenja isporuka cjepiva AstraZenece, Bruxelles je u petak prihvatio mehanizam za kontrolu izvoza cjepiva protiv covida-19 proizvedenog u Europskoj uniji izvan teritorija bloka i izazvao nezadovoljstvo britanskih i irskih vlasti odlukom da se Sjeverna Irska smatra izvoznim teritorijem kada se radi o cjepivu.

Nakon reakcija, EU je ubrzo ipak odustao od toga.

“Europska unija priznala je da je pogriješila…”, rekao je Gove.

Komentari