Ljudi koji su preboljeli COVID, suočavaju se s dugotrajnim oštećenjima pluća

profimedia

Mnogi koji su preboljeli koronavirus, a da nisu morali u bolnicu, ili su čak osjetili tek blage simptome, tjednima i mjesecima poslije ozdravljenja trpe kašalj i gubitak daha. Istraživanje iz Austrije dokazalo je da je riječ o dugotrajnim, ozbiljnim oštećenjima pluća.

Medicinski stručnjaci u središtu zanimanja imali su teško oboljele. Medicinska je činjenica, međutim, da od dugotrajnih posljedica preboljenog covida-19 pate i mnogi oporavljenih od blagog oblika ove bolesti.

Reuters navodi, a Guardian prenosi rezultate istraživanja kojim je utvrđeno da je šest tjedana nakon otpuštanja iz bolnice 88 posto pacijenata još uvijek imalo tako oštećena pluća da se na CT-snimkama čini kao da se unutra nalaze komadići stakla. 47 posto ih je imalo osjećaj da se bore za dah. 12 tjedana poslije, odnosno čak tri mjeseca, ovakvi simptomi prisutni su još uvijek, u slučaju oštećenih pluća kod 56 posto pacijenata, a u slučaju gubitka daha kod 39 posto njih.

“Oni koji su preboljeli covid-19 imaju problema s plućima tjednima nakon ozdravljenja”, konstatirala je dr. Sabine Sahanic sa Sveučilišne klinike u Innsbrucku, koja je sudjelovala u istraživanju.



Ona je rekla i to da se, unatoč takvim zdravstvenim problemima, s daljnjom terapijom i skrbi pacijenti vrlo polako, ali u pravilu ipak oporavljaju, odnosno, da je riječ o dugotrajnom procesu, ali za većinu pacijenata o takvom da im na kraju pluća ipak ne ostaju trajno oštećena.

Istraživanje je pokazalo i to da je 28 posto pacijenata mjesec i pol od ozdravljenja kapacitet pluća bio manji od 80 posto prosječne odrasle osobe. Tri mjeseca od ozdravljenja još uvijek je tako nizak kapacitet pluća imalo 19 posto pacijenata.

Dobra vijest je to što, koliko god da su pluća bila gore oštećena kod oboljelih koji su morali na intenzivnu skrb, vremenom velika većina njih ipak pokazuje tendenciju da se oporavi isto onako kako se oporavljaju ranije hospitalizirani pacijenti, ali s bitno manje dramatičnim stanjem.

Sahanic je primijetila da je kod SARS-a nekoliko godina ranije primijećeno slično, da je 30 posto preživjelih imalo problema s plućima i tjednima nakon izliječenja. Guardian je citirao i Toma Wilkinsona sa Sveučilišta Southampton, koji je konstatirao da se istraživanje iz Austrije uklapa u sliku koja se bilježi generalno, da pacijenti i 12 tjedana od izliječenja trpe probleme sa srcem i plućima.

Još od proljetos se, inače, bilježi mnoštvo primjera pacijenata koji su mjesecima nakon preboljelog covida-19 trpjeli zdravstvene poteškoće sve do razine nesposobnosti za normalno funkcioniranje u životu. Među njima je zabilježeno i nemalo onih koji su imali dovoljno blag tijek bolesti da nisu prošli niti testiranja, jer je bila riječ tek o počecima epidemije.

Pritom je riječ o problemima s plućima, te s tim povezanim stanjima sa srcem, umorom i sličnim simptomima. Znanstvenici tek otkrivaju što stoji iza drugih dugotrajne problema poput stvaranja ugrušaka, problema s krvnim žilama, odnosno organima poput bubrega, mozga ili jetara, prenosi N1.

Komentari