Ljubić: Milanović će nastaviti podržavati BiH i tamošnje Hrvate

Zeljko Puhovski / CROPIX

Novoizabrani predsjednik Zoran Milanović nastavit će podržavati BiH na njezinu euroatlantskome putu kao i tamošnje Hrvate kako bi bili jednakopravni u toj zemlji, izjavio je u četvrtak predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić.

U izjavi za Hrvatski medijski servis iz Mostara, Ljubić, koji je i saborski zastupnik rekao je kako hrvatskog predsjednika obvezuje Ustav RH i strateški dokumenti prema BiH i hrvatskome narodu u BiH, uključujući Strategiju o odnosu Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te Strategiju nacionalne sigurnosti i Deklaraciju Hrvatskog sabora o položaju Hrvatskog naroda u BiH.

“U svim ovim dokumentima Republika Hrvatska snažno podupire Bosnu i Hercegovinu kao državu tri ravnopravna konstitutivna naroda na putu političke stabilnosti, prosperiteta i uključenja u euroatlantske integracije”, rekao je Ljubić.

Podsjetio je na ranije poteze Milanovića koji je Mostar posjetio 2014. godine kao hrvatski premijer u vrijeme nasilnih izgreda kako bi podržao bosanskohercegovačke Hrvate.



“Ako netko dvoji kako će u tom smislu djelovati novoizabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović, podsjećam da je kao premijer žurno došao u Mostar izraziti podršku Hrvatima u BiH kada su paljene zgrade institucija u Mostaru, uključujući i zgradu središnjice HDZ BiH s prikrivenim ali prepoznatim ciljem promjene ustavnog uređenja na štetu malobrojnijeg hrvatskog naroda”, rekao je Ljubić.

Izrazio je očekivanje da će predstavnici RH pomoći BiH da se postigne dogovor o poštivanju načela konstitutivnosti i jednakopravnost triju naroda kroz izmjene Izbornog zakona i Ustava zemlje. Ocijenio je kako takvo što jamči napredak Bosne i Hercegovine prema euroatlantskim integracijama.

Komentari