Liz Truss i službeno postala premijerka Velike Britanije

FOTO: Guliver Image/xNickxPottsx 68125898

Kraljica Elizabeta II. u utorak je imenovala Liz Truss novom britanskom premijerkom, a konzervativku čeka težak zadatak vođenja zemlje kroz recesiju i energetsku krizu koja prijeti milijunima kućanstava i tvrtki.

Truss, četvrta konzervativna premijerka u šest godina i donedavna ministrica vanjskih poslova, stigla je na kraljevsko imanje u Škotskoj gdje ju je 96-godišnja kraljica pozvala da formira vladu.

Truss je zamijenila Borisa Johnsona koji je primoran otići nakon turbulentne godine, obilježene skandalom sa zabavom u uredu premijera dok su Britanci morali poštivati stroge mjere zbog covida-19. “Kraljica je danas u audijenciju primila časnu zastupnicu Elizabeth Truss i zatražila da formira novu administraciju”, stoji u priopćenju Buckinghamske palače.

“Gospođa Truss prihvatila je ponudu Njezina Veličanstva te joj poljubila ruku nakon što je imenovana premijerkom i prvim lordom riznice”, dodaje se.



Truss čeka iznimno težak zadatak vođenja države pogođene dvoznamenkastom inflacijom, visokom cijenom energenata i nadolazećom dugotrajnom recesijom do kraja godine.

Njezin plan pomoći gospodarstvu poreznim rezovima te mogućim izdvajanjem 100 milijardi funti za ograničavanje cijena energenata već je poremetio financijska tržišta, s investitorima koji se okreću od funte i državnih obveznica.

Truss preuzima kormilo države s manjom političkom podrškom od svojih prethodnika. Na premijersku funkciju dolazi nakon pobjede protiv Rishija Sunaka na izborima unutar Konzervativne stranke, no s manjom razlikom nego što se očekivalo.

Johnson, koji se u srpnju pokušao održati na vlasti iako ga je napustio niz ministara i zastupnika, u utorak je pred Downing Streetom rekao da je vrijeme da se zemlja ujedini. „To je to ljudi“, rekao je u oproštajnom govoru. „Svojim konzervativcima sam rekao da je vrijeme da završimo s politiziranjem. Vrijeme je da svi stanemo uz Liz Truss, njezinog tima i programa“, dodao je.

Johnson se potom uputio na sjeveroistok Škotske gdje je predao svoju ostavku kraljici prije no što je tamo stigla i Truss.

Bivši premijer u svom se govoru hvalio svojim uspjesima na toj funkciji, uključujući rano osiguranje cjepiva protiv covida-19 i podršku Ukrajini u borbi protiv Rusije. Kao jedno od svojih postignuća izdvojio je „provedbu brexita“ iako prema anketama većina Britanaca danas smatra kako je izlazak iz Europske unije bila pogrešna odluka.

 

 

Komentari