Listu Novaja gazeta u 20 godina ubijeno je sedam novinara. Slučaj Navaljnog tek je jedan u nizu neriješenih slučajeva

Ruskom listu Novaja gazeta u 20 godina ubijeno je sedam novinara. Uredništvo poručuje: atentati otrovom u Rusiji ne samo da se ne razotkrivaju, nego nakon većine njih nije pokrenuta niti istraga.

Slučaj Navaljnog uklapa se u obrazac na koji upozorava Novaja gazeta. Rusko državno odvjetništvo objavilo je da neće pokretati kaznenu istragu jer u predistrazi nisu pronašli elemente za nju.

Iako se sumnja u desetke sličnih slučajeva u Rusiji, samo u tri je potvrđen otrov: kod dvojice špijuna – Aleksandra Litvinjenka (preminuo), Aleksandra Skripalja i njegove kćerke Julije (preživjeli), te sada u slučaju Navaljnog.

U sva tri slučaja postojanje otrova u organizmu utvrdili su inozemni liječnici. Pacijenti se nisu liječili u Rusiji, nego u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.



Istraživački novinar Novaje gazete i zastupnik u parlamentu Jurij Šekočihin preminuo je 2003. godine u zastrašujućim okolnostima. Organizam mu se raspao u nekoliko dana. Liječnici su dijagnosticirali izuzetno rijedak sindrom i ekstremnu alergijsku reakciju.

Iznenadna, misteriozna bolest pogodila je i Šekočihinovu redakcijsku kolegicu, Anu Politkovsku. Tri godine nakon vjerojatnog trovanja ubijena je ispred svog stana u Moskvi. Naručitelji nisu otkriveni.

Pisac, satirik i istaknuti kritičar režima, Dmitrij Bikov, pao je u komu u Ufi 2019. godine. Tvrdi da je bio otrovan, ali da liječnici u manjem ruskom gradu nisu našli ništa u njegovom organizmu.

Bikov se suprotstavlja tezama da je kod Navaljnog riječ o neuspješnom atentatu. Smatra da bi ubojstvo pretvorilo Navaljnog u mučenika i pojačalo zapadnu izolaciju Rusije.

Bikov tvrdi: cilj je bio dovođenje žrtve u stanje bespomoćnosti, fizičke nemoći i poniženja. Dok mediji bliski vlastima spinaju da se drogirao, pio antidepresive i slično. Smatra da je napadom na Navaljnog poslana poruka svim protivnicima režima.

Liječnici berlinske klinike Charite u kojoj se liječi Navaljni analizirali su prikupljene uzorke u laboratoriju njemačke vojske. Otkrili su u njegovom tijelu prisustvo bojnog otrova iz skupine “novičok”, stvorene u Sovjetskom Savezu.

Izumitelj novičoka Vladimir Ugljev izjavio je da su, ako je riječ o novičoku, šanse Navaljnog za oporavak male, ali smatra da je povoljna okolnost za njegov organizam što ga liječnici drže u umjetnoj komi.

Ruska vlada poručila je da su izjave iz Berlina zasad političke. Službena Moskva očekuje od Njemačke predočenje dokaza da je u tijelu Navaljnog pronađen otrov.

Komentari