Lista europskih dužnosnika kojima je zabranjen ulazak u Rusiju sve duža. Moskva poručuje kako to nije odgovor na sankcije

Četiri mjeseca prije parlamentarnih izbora u Rusiji, odnosi te zemlje sa zapadnim vladama nastavljaju se pogoršavati. Službena Moskva sastavila je popis osam dužnosnika Europske unije i nacionalnih država članica kojima brani ulazak na svoj teritorij.

Istovremeno je suočena sa optužbama i istragama o nizu sabotaža u istočnoj Europi

Najviši dužnosnik Unije kojem Moskva zabranjuje ulazak na teritorij Ruske Federacije je predsjednik Europskog parlamenta, Talijan David Sassoli. Proteklih je mjeseci izražavao snažnu potporu ruskom oporbenom vođi Alekseju Navaljnom koji nakon trovanja i sumnjive presude leži u moskovskom zatvoru, u teškom zdravstvenom stanju.

Moskva tvrdi kako ovo nije recipročni odgovor

“Pomalo sam to i očekivao… Nikakve sankcije niti zastrašivanja neće zaustaviti Europski parlament ili mene osobno u branjenju ljudskih prava, slobode i demokracije. Prijetnje nas neće utišati. Kao što je napisao Tolstoj, nema veličine tamo gdje nema istine”, poručio je Sassoli.



Službena Moskva tvrdi da je njezina crna lista odgovor na zamrzavanje imovine i zabranu ulaska na teritorij Europske unije ruskim građanima i organizacijama. Pretpostavlja se da bliski suradnici Vladimira Putina na zapadu drže znatnu privatnu imovinu. Među sankcioniranima je i šef tajne službe FSB, Aleksadar Bortnikov.

“Nema sumnje da je pravi cilj navedenih postupaka Europske unije – spriječiti razvoj naše zemlje po bilo koju cijenu. Nametnuti svoju jednostranu koncepciju “svjetskog poretka koji se zasniva na pravilima”, a koji je takav da podriva međunarodno pravo. Cilj je Europske unije otvoreno dovesti u pitanje samostalnost ruske vanjske i unutarnje politke”, priopćio je ruski MVP, piše HRT.

Sve lošiji odnosi

Sve lošiji odnosi između Rusije i zemalja Zapada ušli su u fazu u kojoj se skandali redaju gotovo svakog tjedna. 19. travnja Češka je protjerala više od pola ruskog veleposlanstva optužujući Moskvu za smrtonosnu eksploziju na vojnom skladištu 2014.

“Zaključci čeških vlasti da su ruski vojni obavještajci izveli ovaj napad i prouzročili smrt dvoje čeških građana strahovito su ozbiljni”, rekao je Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku.

Rusko veleposlanstvo dosad je bilo najmnogoljudnije u Češkoj, veće i od američkog. Sumnje da se radi o špijunskoj bazi za desetablizacijske aktivnosti na istoku Europe pojačale su se nakon što je ovog tjedna i Bugarska objavila da sumnjiči rusku vojnu špijunažu za eksplozije na vojnim skladištima. Rusija se brani tvrdnjom da europske vlade djeluju pod pritiskom koji na njih vrši administracija predsjednika SAD-a, Joea Bidena.

Komentari