Lavrov se sastao s Čovićem: Osobito važnom je istaknuta činjenica da se prava konstitutivnih naroda ne smiju nijekati

Čović i lavrov/Armin Durgut/PIXSELL

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović sastao se u ponedjeljak u Sarajevu s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim a nakon tog susreta priopćeno je kako su razgovarali o stanju u BiH i načinu rješavanja unutarnjih problema koje ta zemlja ima.

U priopćenju dostavljenom medijima iz Parlamenta BiH, u kojemu je Čović sada zamjenik predsjedatelja Doma naroda, stoji kako je on Lavrovu prenio da su izmjene Izbornog zakona BiH “imperativ i garant ravnopravne budućnosti te kako politički dijalog ne može funkcionirati bez legitimnih predstavnika (naroda) i konsenzusa”.

Komentirajući činjenicu da se navršila 25. obljetnica Daytonskog sporazuma, Čović i Lavrov su kazali kako su obojica predani očuvanju mira i stabilnosti u BiH uz zaštitu njezina sadašnjeg ustavnopravnog poretka.

Smatraju kako će se na taj način doprinijeti dugoročnoj stabilizaciji unutarnjih prilika i osiguravanju socio-ekonomskih i integracijskih pomaka.


“Osobito važnom je istaknuta činjenica kako tri konstitutivna naroda moraju biti apsolutno ravnopravna, te da se prava konstitutivnih naroda ne smiju nijekati”, stoji u priopćenju.

Lavrov se prije sastanka s Čovićem u Istočnom Sarajevu sastao s predsjedateljem Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom a obojica su tada osudila angažiranje zapadnih država na provedbi reformi u BiH, zatražili zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR) te oštro kritizirali NATO.

O tim pitanjima u priopćenju sa susreta Čović-Lavrov nema niti riječi.

Lavrov službeni posjet BiH nastavlja u utorak kada će se sastati sa sva tri člana Predsjedništva BiH te s ministricom vanjskih poslova Biserom Turković.

Komentari