Lavrov odgovorio Plenkoviću i ostatku Krimskog foruma: Vi ste skup vještica

Sergej Lavrov/Matija Habljak/PIXSELL

Na današnjem Krimskom forumu u organizaciji ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, a u kojem je sudjelovao i naš premijer Andrej Plenković, donešen je konsenzus da je aneksija Krima bila nezakonita. Sad je stigao i odgovor Rusije.

Događaji na sastanku

Na današnjem sastanku govorili su mnogi, a Zelenskij kaže da je ovdje riječ o ljudskim pravima: “Trebamo promisliti o sankcijama, povećanju zaštite ljudskih prava, moramo promisliti o gospodarskim i okolišnim posljedicama okupacije.”

Krimskom forumu odazvalo se 45 predstavnika zemalja i organizacija. Složni su u tome da je okupacija Krima nezakonita i neprihvatljiva te poručili Ukrajini da neće ostati sama. Podsjetimo, Rusija je anektirala Krim 2014. nakon vojne invazije usprkos međunarodnim  prosvjedima.

Na sastnaku se javio i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je rekao: “Hrvatska u potpunosti podržava teritorijalni integritet Ukrajine Krim je Ukrajina.” Ponovio je da Hrvatska u potpunosti podržava teritorijalni integritet Ukrajine i upozorio na kršenja prava stanovnika Krima.



Odgovor Rusije

Kao što se moglo i očekivati, na odgovor nismo morali dugo čekati. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je da je taj sastanak “skupom vještica”.

Krimska platforma je novi, međunarodni koordinacijski format, na inicijativu Ukrajine s ciljem poboljšanja učinkovitosti međunarodnog odgovora na aneksiju Krima, odgovora na rastuće sigurnosne izazove, sprječavanja daljnjeg kršenja ljudskih prava te osiguranja zaštite žrtava.

Platforma djeluje na razini predsjednika država i vlada, ministara vanjskih poslova, međuparlamentarnih skupina i mreže stručnjaka.

Komentari