Kurz poslao vojsku na ulice Beča: Naša republika prolazi kroz teške sate

Twitter

Austrijski kancelar Sebastian Kurz izjavio je u ponedjeljak navečer da je Beč bio meta gnusnog terorističkog napada i dodao da je vojska izašla na ulice i štiti glavni grad kako bi se policija mogla fokusirati na protuterorističke operacije. 

“Trenutačno u našoj republici prolazimo kroz teške sate. Zahvaljujem snagama sigurnosti koji riskiraju svoje živote. Policija će odlučno djelovati protiv počinitelja gnusnog napada”, rekao je Kurz.

Najmanje dvije osobe, među kojima napadač, ubijene su u simultanim terorističkim napadima u ponedjeljak navečer u središtu Beča, objavilo je austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer rekao je televiziji ORF da se radilo o više napadača koji su otvorili vatru na šest lokacija blizu središnje bečke sinagoge.

Policija je blokirala područje, ispraznila centar grada, stvorila sigurnosni perimetar i traga za više napadača koji su još u bijegu. Jedan od njih ubijen je u sukobu s policijom. Druga žrtva je civil. U obračunu je teško ranjen i policajac.

Glasnogovornik Bečkog zdravstvenog saveza Christoph Mierau rekao je za Austrijsku novinsku agenciju (APA) da je 15 osoba ozlijeđeno, od čega sedam teže. Strahuje se da bi žrtava moglo biti još.

Austrijski mediji objavljuju snimke nekoliko sigurnosnih kamera koje pokazuju jednog ili više napadača u bijelim kombinezonima naoružanih automatskim oružjem, a policija ih je putem Twittera pozvala da snimke ne dijele na društvenim mrežama.

U trenutku napada, koji je počeo nekoliko sati prije najavljenog zatvaranja zbog širenja pandemije, u sinagogi nije bilo nikoga, kazao je predsjednik tamošnje židovske općine Oskar Deutsch.

Napad su u međuvremenu najstrože osudili Njemačka, Francuska i Europska unija. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nazvao ga je kukavičkim. “Mi smo uz Austriju”, poručio je.

 Hrvatski premijer Andrej Plenković osudio je u ponedjeljak navečer stravičan napad u Beču i izrazio solidarnost austrijskom narodu.

“Hrvatska je uz vas u ovim teškim trenucima”, poručio je Austrijancima predsjednik hrvatske vlade na svom Twitteru.

I ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman osudio je večerašnji napad na Beč kao šokantno djelo nasilja i mržnje.

Komentari