Kurz: Distribucija cjepiva nije u skladu s potrebama zemalja; Europska komisija: Ne postoje paralelni pregovori

Foto: Profimedia

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je da distribucija cjepiva u Europskoj uniji nije u skladu s potrebama europskih zemalja.

Nakon analize isporuke cjepiva i razgovora s drugim državama članicama Europske unije ustvrdio je da, iako bi raspodjela cjepiva u EU-u trebala biti povezana s brojem stanovnika, u praksi to nije tako, piše Kurier, prenosi Dnevnik.hr.

“Posljednjih tjedana mnogi su ostali začuđeni brzinom cijepljenja u Danskoj i malim količinama doza u Latviji. Ne dostavlja se u skladu s brojem populacije. Čini se da Malta ima tri puta više cjepiva od Bugarske, a Nizozemska dvostruko više od Hrvatske”, rekao je.

Dodao je da je Austrija zasad u sredini s dosad primljenih 1,2 milijuna doza. “Ako se nastavi ovakav trend, doći će do velikih razlika”.



Poručio da se mora istražiti tko je na čelu odbora u čijoj je nadležnosti nepravedna raspodjela doza. “Očito postoji tajni bazar u ovom odboru”.

Dodao je i da je vrlo loše to što će neke zemlje procijepiti svoje stanovnike već u svibnju, a neke tek u kolovozu.

Na njegove navode reagirala je Europska komisija, koja je pregovarala s farmaceutskim kompanijama o opskrbi europskih zemalja cjepivom, rekavši kako ne postoje paralelni pregovori između pojedinih država EU-a i farmaceutskih kompanija’.

Ipak, priznaju da se broj isporučenih doza cjepiva može razlikovati od prvotno planiranih, no objašnjavaju da je to uglavnom povezano s problemima isporuke pojedinih vrsta cjepiva, primjerice AstraZenece.

Komentari