KRVAVI PROSVJEDI U MJANMARU Policija pucala na prosvjedima, četvero ozlijeđenih, jedna žena kritično

Policija i prosvjednici sukobili su se u Mjanmaru u utorak, a ozlijeđenih ima s obje strane u najnasilnijem danu od početka demonstracija protiv vojnog puča u kojemu je svrgnuta Aung San Suu Kyi. 

Liječnik je otkrio da žena koja je pogođena u glavu vjerojatno neće preživjeti.

Pružena je pomoć još trima osobama koje su pogođene navodno gumenim mecima nakon što je policija pokrenula paljbu, većinom u zrak i koristila vodene topove kako bi rastjerala prosvjednike u prijestolnici Naypyitaw.



Državna televizija izvijestila je o ozlijeđenim policajcima koji su nastojali rastjerati prosvjednike u prvom izvještavanju o prosvjedima u zemlji.

Najnoviji incidenti predstavljaju prvo krvoproliće otkako je vojska predvođena generalom Min Aung Hlaingom svrgnula novoizabranu vladu Suu Kyi 1. veljače i uhitila nju i druge političare iz Nacionalne lige za demokraciju (NLD).

Mjanmarska policija pretresla je i urede NLD-a u Yangonu kad je pao mrak, otkrila su dva izabrana zastupnika NLD-a.

Vojna hunta na vlasti 

Vojni puč 1. veljače i zatvaranje izabrane civilne čelnice Aung San Suu Kyi izazvao je četiri dana uzastopnih prosvjeda širom južnoazijske zemlje od 53 milijuna stanovnika te sve jači pokret građanskoga neposluha koji je zahvatio bolnice, škole i vladine urede.

Policija je uhitila najmanje 27 prosvjednika u drugom po veličini gradu Mandalayu, uključujući novinara, priopćile su lokalne medijske organizacije.

Neredi su oživjeli sjećanje na gotovo polustoljetnu vojnu vladavinu koja je trajala do 2015.

Goran Bandov o izvanrednom stanju u Mijanmaru: Razlog za vojni udar treba tražiti u strahu vojske u gubitak potpune kontrole u državi i privilegija koje uživa

Obećanja vojnog zapovjednika Min Aung Hlainga u njegovu prvom obraćanju od preuzimanja vlasti u ponedjeljak da će na kraju održati nove izbore izazvala su prijezir.

On je ponovio neutemeljene optužbe za prijevaru na izborima u studenom prošle godine koje je uvjerljivo osvojio NLD Suu Kyi.

“Borit ćemo se i dalje”, stoji u izjavi mladog aktivista i pjesnika Maunga Saungkha u kojoj poziva na oslobođenje političkih zatvorenika i “potpuni krah diktature”.

Traže demokratsku vlast 

Aktivisti također traže ukidanje ustava koji je vojsci dao veto u parlamentu.

Starija generacija aktivista formirana u krvavo suzbijenim prosvjedima 1988. godine pozvala je na nastavak štrajka vladinih djelatnika još tri tjedna.

Zapadne vlade široko su osudile puč, premda je do sada bilo malo konkretnih akcija za provedbu pritiska na generale.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda zatražilo je puštanje Suu Kyi i drugih pritvorenika.

Vijeće UN-a za ljudska prava na zahtjev Velike Britanije i Europske unije održat će u petak posebno zasjedanje na kojem će se raspravljati o krizi u Mjanmaru.

 

Komentari