KRIZA U BIH Beograd (prešutno) podržava Dodika oko odcjepljenja

Još jedna najava referenduma u Republici Srpskoj o odcjepljenju i još jedna kriza koja bi mogla trajati duže od ranijih. Odluka Ustavnog suda BiH prouzročila je žestoku reakciju u BiH, ali iz Beograda stiže prešutno odobravanje Miloradu Dodiku.

„Mi ćemo tražiti da se putem odluke naroda, putem referenduma, bez obzira koliko puta oni to nama osporavali, odluči o statusu Republike Srpske“, ponovio je još jednom Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon sastanka u Beogradu s predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Zbog odluke Ustavnog suda BiH, kojom je osporen dio Zakona o poljoprivrednom zemljištu, političari iz RS-a najavljuju da ovog puta neće odustati od svojih zahtijeva sve dok iz Ustavnog suda ne odu stranci.

Ova kriza će trajati duže

„Ozbiljnih opasnosti po blokadu institucija ima i očigledno je Dodik odlučio preći neku crvenu liniju u tom pogledu. Drugih opasnosti nema, ali vjerujem da će ova kriza trajati znatno duže od ostalih i ona je mnogo opasnija po BiH. Dodik ne preza od najtežih političkih pitanja. Rata neće biti, nemira neće biti, BiH je navikla na krize, a ovo će biti jedna od njenih najtežih do sada“, kaže profesor sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Enver Kazaz, koga je pored ostalih, prije nekoliko dana Dodik pozvao kao „analitičara i nekoga tko drugačije misli“, na dijalog unutar poslovnog foruma o radu SNSD-a.

Iako se očekivala konkretnija reakcija službenog Beograda na najave održavanja referednuma, to se nije desilo. Vučić je nakon sastanka ponovio da će Srbija biti uz svoj narod te da se to ne dovodi u pitanje. Poručio je da neće igrati nikakve igre ali se mora voditi računa o interesima srpskog naroda u BiH. Dodik ga je, kaže, upoznao s time što se krije iza odluke Ustavnog suda BiH.



Preveliko uplitanje Srbije

Srbija je jedan od potpisnika Dejtonskog sporazuma i neupitno je imali li pravo baviti odnosima unutar BiH, ali to samo do one granice koja ne ugrožava sve ono što propisuje taj sporazum. U ovom slučaju, smatraju analitičari, Srbija je trebala oštrije reagirati s obzirom da, ukoliko se bilo što od ovih prijetnji ostvari, negativne posljedice ni nju neće zaobići.

„Očekivao sam veće ograđivanje Srbije kada je riječ o ovim najavama. Srbija se toliko uplela u sve to da ukoliko stvarno Dodik uradi ovo što je najavio, što može izazvati negativne posljedice za cijelu regiju, automatski će se smatrati da i Srbija stoji iza toga. Srbija ne može reći, Dodik je to odlučio, jer svi znaju da se nijedan potez, ovako krupan, neće povući dok se ne dobije odobrenje od službenog Beograda“, kaže analatičar iz Beograda, Aleksadar Popov. On smatra da Srbija ima dvije mogućnosti: ili se ponašati konstruktivno i smirivati strasti, ili se držati po strani, piše Dragan Maksimović za DW.

„To što je Vučić rekao da se sva pitanja trebaju rješavati u okviru demokratskih institucija, može svašta značiti. Dejtonski ustav je nedorečen sam po sebi “, zaključio je Aleksandar Popov.

Komentari