Krije li Vučić pravi broj žrtava u Srbiji? Prema nekim podacima puno je više žrtava

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

“U Srbiji su od 19. ožujka do 1. lipnja 2020. od korona virusa umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od službeno priopćenog broja za to razdoblje, koji iznosi 244”, saznaje BIRN na osnovu uvida u podatke koji su dio službenog državnog informacijskog sistema Covid-19.

Prema saznanju BIRN-a, broj zaraženih posljednjih dana prošlog tjedna kretao se između 300 i 340 na dan, što daleko nadmašuje službene podatke od 97 novooboljelih.

Podatak o broju zaraženih nalazi se u tablici pod nazivom “Izvještaj za Vladu”, koja se radi na osnovu spomenutog informacijskog sistema. Tablica sadrži tri podatka – broj testiranih i pozitivnih u posljednja 24 sata, broj preminulih koji odobrava tamošnje ministarstvo zdravstva, kao i zauzetost kreveta po bolnicama.

Najveća razlika u broju umrlih primjećena je u Kliničkom centru Niš gdje je prema službeno objavljenim podacima umrlo 77 pacijenata. Podaci iz informacijskog sistema u koji je BIRN imao uvid pokazuju brojku od 243 preminulih čiji je rezultat testa označen kao pozitivan, što je razlika od 166 mrtvih, prenosi Direktno.



Komentari