Kremlj ne želi da se Navaljni vrati u Rusiju. Pokrenut novi kazneni postupak

Aleksej Navaljni Foto: profimedia

Ruski državni istražitelji u utorak su izvijestili da su pokrenuli novi kazneni postupak protiv velikog kritičara Kremlja, Alekseja Navaljnog, optužujući ga da je novce prikupljene od donatora trošio na privatne potrebe kroz udruge s kojima surađuje. 

Potez će se vjerojatno protumačiti kao najnoviji znak da Kremlj ne želi da se Navaljni, koji se oporavlja u Njemačkoj, vrati u Rusiju.

Navaljni, jedan od glavnih kritičara ruskoga predsjednika Vladimira Putina, u kolovozu je zrakoplovom prevezen na liječenje u Njemačku, nakon što je kolabirao u zrakoplovu. Njemačka i druge zapadne države smatraju da se radilo o pokušaju ubojstva Navaljnog nervnim plinom novičokom.

Rusija negira bilo kakvu umiješanost u incident, a u međuvremenu su vlasti otvorile istragu protiv Navaljnog zbog, kako tvrde “prijevare većih razmjera”.



U priopćenju ruskoga istražnog odbora, koji razmatra ozbiljna kaznena djela, objavljenog u utorak navečer stoji kako je Navaljni osumnjičen jer je navodno potrošio 356 milijuna rubalja (oko 3,9 milijuna eura) za privatne potrebe, a radilo se o donacijama što ih je prikupilo nekoliko organizacija i udruga s kojima surađuje.

Ruske vlasti su rekle da je riječ o udrugama koje se bore protiv korupcije ili za zaštitu ljudskih prava, a u priopćenju se navodi da se radilo o kupnji robe i usluga te pokrivanju osobnih troškova poput putovanja u inozemstvo.

Navaljni je na optužnicu odgovorio na Twitteru, kazavši da je izmišljena te da podsjeća na “histeričnu akciju koju je naložio Putin”. Dodao je i da je predvidio da će ga vlasti pokušati zatvoriti pošto ga nisu uspjele ubiti.

Navaljni služi kaznu

Kremlj je ranije u utorak odbio komentirati druge potencijalne pravne postupke protiv Navaljnog.

Putin je rekao da su izvješća medija po kojima su ruski agenti državne sigurnosti otrovali Navaljnoga dio zavjere koju podupiru Sjedinjene Države kako bi ga se pokušalo diskreditirati. Dodao je i da Navaljni nije toliko značajan da bi bio meta.

Ruske zatvorske vlasti Navaljnome su u ponedjeljak dale ultimatum da se odmah vrati iz Njemačke i javi im se rano u utorak ujutro ili će završiti u zatvoru zbog kršenja ranije izrečene uvjetne kazne.

Ruska zatvorska uprava (FSIN) u ponedjeljak je optužila Navaljnog da krši uvjetnu kaznu koju i dalje služi zbog presude iz 2014. te da izbjegava nadzor ruskih vlasti.

Navaljni već služi tri i pol godine dugu uvjetnu kaznu zbog slučaja prijevare za koji on tvrdi da je politički progon.

FSIN se poziva na članak iz britanskog medicinskog časopisa Lancet o njegovom liječenju kojem stoji da je Navaljni pušten iz berlinske bolnice 20. rujna te da su svi simptomi trovanja nestali 12. listopada.

„Stoga taj osuđenik ne ispunjava sve sudske obaveze te izbjegava nadzor kriminalnog inspektorata“, tvrdi ta ruska institucija.

Komentari