Kraljica će izložiti prioritete Johnsonove vlade

Youtube screenshot

Britanska kraljica Elizabeta II. predstavit će u četvrtak planove britanskog premijera Borisa Johnsona, s fokusom na brexit do 31. siječnja i veća izdvajanja za zdravstveni sustav.

U kraljičinom govoru, kojim tradicionalno započinje novi saziv parlamenta, navest će se zakoni koje će vlada predložiti Donjem domu parlamenta te će biti izloženi prioriteti rada vlade, nakon što su Johnsonovi konzervativci uvjerljivo slavili na izborima prošlog tjedna.

Johnson, koji je pobijedio laburiste u njihovim brojnim uporištima u središnjoj i sjevernoj Engleskoj, obznanio je da će voditi “narodnu vladu” te da će ispuniti svoje obećanje “privedimo brexit kraju”.

Kraljica će reći koje je zakone potrebno implementirati za dogovaranje budućeg odnosa s EU-om, što je Johnson obećao učiniti do kraja 2020.



Govorom će se potvrditi Johnsonov plan za povećanje sredstava Državnoj zdravstvenoj službi (NHS).

Johnson je predvidio dodatnih 33,9 milijardi funti godišnje do 2023-24.

Očekuje se da će parlament glasati o Sporazumu o izlasku prije Božića, nakon čega bi on postao zakon.

Kraljica bi trebala predstaviti Johnsonove mjere za jačanje pravosudnog sustava, bolji prijevoz, bolju zaštitu najmodavaca te najaviti pokretanje razgovora o uspostavi vlade u Sjevernoj Irskoj, koja ne postoji preko tri godine.

Govor je sada tema nekoliko dana parlamentarne rasprave, koja će završiti glasanjem o njegovu prihvaćanju.

Na izborima prošloga tjedna konzervativci su osvojili 365 mandata te će imati najveću većinu u Donjem domu britanskog parlamenta od izborne pobjede Margaret Thatcher na izborima 1987.

Zadnji govor kraljica Elizabeta II.održala je prije samo dva mjeseca, kada je izložila agendu premijera Johnsona za njegovu vladu, uključujući brexit 31. listopada, novi dogovor s Europskom unijom i niz unutarnjopolitičkih inicijativa za osvajanje glasova uoči izbora.

Komentari