Kraljica Britancima poručila da će zajedno pobijediti koronavirus

Screenshot

Kraljica Elizabeta Britancima je u rijetkom obraćanju putem televizije, prizivajući duh nacije iz vremena Drugog svjetskog rata, Britancima poručila da će nadvladati pandemiju Covida-19 ako ostanu odlučni u poštivanju ograničavanja kretanja i samoizolacije.

U svojem tek petom izvanrednom obraćanju naciji putem televizije tijekom njene 68 godina duge vladavine, Elizabeta je pozvala Britance da pokažu odlučnost svojih predaka i pokažu da su dostojni prošlih naraštaja.

“Zajedno se borimo s ovom bolešću i uvjeravam vas da ćemo je nadvladati ako ostanemo ujedinjeni i odlučni”, rekla je 93-godišnja kraljica u obraćanju iz dvorca Windsor gdje se nalazi sa svojim 98-godišnjim suprugom princom Filipom.

“Iako smo se i do sada suočavali s izazovima, ovaj je drugačiji. Ovoga se puta pridružujemo svim nacijama na svijetu u zajedničkom pothvatu, koristeći za izliječenje velike napretke u znanosti i naše nagonsko suosjećanje. Uspjet ćemo i taj će uspjeh pripadati svakome od nas”.



Kraljica se obratila nekoliko sati nakon što su dužnosnici objavili da se u posljednja 24 sata broj umrlih od Covida-19 u Ujedinjenom Kraljevstvu povećao za 621 na 4934, uz očekivanje velikog broja smrtnih slučajeva idućeg tjedna.

Među onima koji su u samoizolaciji je i premijer Boris Johnson koji je bio pozitivan na testiranju na koronavirus a sam kraljičin sin, 71-godišnji Charles, oporavio se nakon što je imao blage simptome bolesti.

Poput mnogih europskih država, Ujedinjeno Kraljevstvo je stalo. Ljudima je rečeno da ostanu u kućama osim u najnužnijim slučajevima, a ministar zdravstva Matt Hancock je najavio da bi se mogle uvesti i strože mjere za sprječavanje širenja bolesti ako će se sadašnje izigravati.

Elizabeta je zahvalila onima koji ostaju u svojim domovima i tako pomažu poštedjeti druge boli koje su neke obitelji već iskusile.

Također je odala priznanje zdravstvenim djelatnicima za njihov nesebičan rad i pohvalila ljude u cijelom Commonwealthu, na čijem je čelu, za dostavljanje hrane i lijekova potrebitima.

Obraćanje u nedjelju bilo je iznimno rijedak događaj jer se kraljica obično naciji obraća porukom na Božić.

Kako bi se izbjegla bilo kakva opasnost po kraljicu, obraćanje je snimljeno u velikoj prostoriji kako bi se osigurao razmak između nje i snimatelja koji je nosio masku i rukavicu i bio jedini nazočan.

Kraljica je rekla da je situacija podsjeća na njeno prvo obraćanje putem radija 1940., kada su ona i njena pokojna sestra Margaret iz Windsora govorile djeci evakuiranoj zbog bombardiranja Engleske u Drugom svjetskom ratu.

Rekla je kako će se u budućnosti ljudi moći ponositi kako su se ponijeli pred izazovom i prekidom uobičajenog života.

“Oni koji će doći poslije nas reći da je ova generacija Britanaca bila snažna kao i bilo koja druga”, rekla je. “Ponos time što smo nije dio naše prošlosti, on određuje našu sadašnjost i budućnost”.

Britanska kraljica se referirala i na čuvenu pjesmu Vere Lynn “Ponovno ćemo se sresti” iz Drugog svjetskog rata koja je postala simbol nade Britanaca tijekom rata.

“Možemo se utješiti time što će, iako još moramo trpjeti, doći bolji dani. Ponovno ćemo biti s našim prijateljima, ponovno ćemo biti s našim obiteljima, ponovno ćemo se sresti”, rekla je.

Komentari