Kosovo dobilo novu vladu, Srbima dva ministarstva

Kosovo

Kosovski parlament izglasao je u ponedjeljak u Prištini novu vladu koju će predvoditi vođa pokreta Samoodređenje Albin Kurti, a u timu od 15 ministara dva resora vodit će predstavnici Srpske liste.

Kosovo je novu izvršnu vlast dobilo skoro četiri mjeseca nakon izvanrednih parlamentarnih izbora na kojime je Kurtijevo Samoodređenje osvojilo relativnu pobjedu, a s drugoplasiranim Demokratskim savezom Kosova (LDK) Ise Mustafe koncem prošlog tjedna Kurti je usuglasio uvjete za formiranje koalicijske vlade.

Za Kurtijeve zamjenike imenovani su Avdulah Hoti (DSK) i Haki Abazi iz Samoodređenja.

Demokratskoom savezu Kosova pripali su resori obrane, infrastrukture, poljoprivrede, prosvjete, unutarnjih poslova, te kulture, omladine i sporta.



Pokret Samoodređenje vodit će resore vanjskih poslova, pravosuđa, financija, ekonomije, zdravstva, eurointegracija te ministarstvo uprave.

Srpsku listu u prištinskoj vladi predstavljat će Dalibor Jevtić kao ministar za povratak i zajednice, te Ivan Milojević na čelu resora za regionalni razvoj.

Ranije danas Kurti je rekao da će, postane li premijer, tužiti Srbiju za zločine i tražiti ratnu odštetu, ali i istaknuo i spremnost na dijalog s Beogradom o normalizaciji odnosa.

Kurti je kazao i da će, na temelju međunarodnih zakona i prava, “pripremiti tužbu protiv Srbije za ratni zločin, genocid i agresiju”.

Skupština Kosova večeras je na izvanrednoj sjednici za predsjednicu parlamenta izabrala Vlosu Osmani iz Demokratskog saveza Kosova.

Komentari