KORONAVIRUS U MEĐUGORJU Časna sestra nije prijavila da je došla iz Italije, u izolaciji završilo pola bolnice i samostan

Denis Jerkovic / Cropix

U susjednoj BiH u utorak je zabilježeno ukupno 411 zaraženih osoba, a veliko žarište koronavirusa je Međugorje. U izolaciji su svećenici iz župnog ureda Svetog Jakova u Međugorju, 23 starije časne sestre iz samostana u Miletini te 60 štićenika i zaposlenika ustanove Dječje selo.

Podsjetimo, do sada su na virus Covid-19 pozitivna dva svećenika i tri časne sestre.

U BiH preko 400 zaraženih, zbog epidemije je blokiran parlament Federacije BiH



Epidemija je krenula iz samostana gdje je došla jedna časna sestra iz Italije, koja nije poštivala mjere samoizolacije. Stožer civilne zaštite HNŽ u Mostaru, očekuje i veći broj zaraženih jer su svećenici i časne sestre imali brojne kontakte.

Svi koji su zadnjih dvadeset dana bili u bilo kakvom kontaktu sa časnim sestrama i fratrima u Međugorju hitno se moraju staviti u samoizolaciju – poručili su iz kriznog stožera na press konferenciji u Mostaru.

Zaražena sestra došla iz Italije, a nije bila u samoizolaciji

Prvozaražena časna sestra premda je došla iz Italije nije bila u samoizolaciji, što potvrđuje i fra Tomislav Pervan i sam zaražen virusom Covid 19 u obraćanju javnosti u kojem opisuje kronologiju događanja u samostanu.

Ona je iz Rima došla u Hrvatsku te kasnije otišla u Hercegovinu, gdje je sudjelovala na duhovnoj obnovi u Bijelom polju kod Mostara, obilazila svoju rodbinu po Hercegovini da bi se na kraju skrasila u samostanu gdje joj se bolest razvila te su zaražene i ostale časne sestre.

Veliki “gaf”, koji bi mnoge mogao koštati života dogodio se u Domu zdravlja u Ljubuškom gdje je časna sestra zatajila da je bila u Italiji. Medicinsko osoblje je primilo redovitim putem kao osoba sa upalom pluća, dakle zatajila je da je došla iz Italije, pa je sada pola Doma zdravlja u Ljubuškom u samoizolaciji, liječničko osoblje sa hitne pomoći i rentgena, gdje je snimana.

Dr. Jelena Ravlija, glavni epidemiolog SKB Mostar, potvrdila je da zaražena časna sestra nije navela podatke da je bila van zemlje. Pretpostavlja se kako nije ni bila u samoizolaciji te da je riječ o rizičnoj situaciji jer je vjerojatno bilo višestrukih kontakata.

Federacija BiH smješta prekršitelje u prisilnu izolaciju

Došlo je do lokalne transmisije

“Za nas je to područje pod povećanom odgovornošću. Situacija postaje složenija, i to nazivamo lokalnom transmisijom”, rekla je dr. Ravalija.

“Mene je jako iznenadilo da časna sestra prilikom javljanja liječniku nije navela podatke gdje je bila i otkuda je došla. Vjerojatno da nije bila ni u samoizolaciji. Tek nakon što je mene nazvala doktorica koja ju je primila u trijaži shvatili smo da imamo problem. Situacija je jako rizična i vrlo vjerojatno je da je spomenuta časna sestra imala višestruke kontakte”, pojasnila je dr. Ravalija.

Časna sestra iz Međugorja koja je zaražena virusom Covid-19 na respiratoru je u mostarskoj bolnici u vrlo teškom stanju, piše Slobodna Dalmacija.

“Svećenik i druga časna sestra se nalaze u srednje teškom stanju”, rekao je infektolog dr. Jurica Arapović.

Komentari