Koronavirus u crnogorskoj vladi: Crnogorski ministar pozitivan na Covid-19. U pet općina proglašena epidemija

Twitter

Crnogorski ministar rada i socijalne skrbi Kemal Purišić pozitivan je na koronavirus, objavljeno je u srijedu na twitter nalogu vlade u Podgorici, dok je u zemlji u pet općina proglašena epidemija, a razmatra se i održavanje izbora u kolovozu.

Kako je priopćeno, ministar i njegova supruga su od utorka navečer, kada su saznali rezultate testa, u samoizolaciji.

Za nešto više od tri tjedna u Crnoj Gori su se zarazile 583 osobe, od kojih je osam preminulo. To je gotovo dvostruko više zaraženih nego u prvom valu, kada su koronavirusom bile inficirane 324 osobe, a devet osoba je umrlo.

Ministarstvo zdravstva proglasilo je u utorak navečer epidemiju u pet općina na sjeveru zemlje, gdje je sve veći broj oboljelih i ne mogu se pouzdano identificirati izvori infekcije. To ukazuje na lokalnu transmisiju virusa u određenim sredinama, zbog čega je tamo proglašena epidemija, priopćila je vlada.



U tim su općinama na snazi restriktivne mjere koje su bile uvedene u prvom valu epidemije, a podrazumijevaju zatvaranje ugostiteljskih objekata, zabranu okupljanja više od dvije osobe, obavezno nošenje maski na otvorenom i zatvorenom prostoru, zabranu više od dviju osoba u automobilima te zabranu kućnih posjeta.

Ranije je priopćeno da se ne isključuje mogućnost zatvaranja Podgorice, glavnog grada Crne Gore s preko 200 tisuća stanovnika, što je trećina ukupnog stanovništva te zemlje.

Drugi val zaraze počeo je 14. lipnja, kada su potvrđeni prvi slučajevi kod crnogorskih državljana koji su bili na nogometnoj utakmici u Beogradu između Partizana i Crvene Zvezde. Nešto kasnije novo žarište javilo su u Rožajama, gradu na granici sa Srbijom, udaljenom 60 kilometara od Novog Pazara.

U utorak je u Crnoj Gori registrirano rekordnih 66 novih slučajeva zaraze u 24 sata. U središnjem dijelu zemlje ugostiteljski objekti i restorani rade navečer do 22 sata, dok u crnogorskom primorju mogu raditi do 24 sata. U cijeloj zemlji zatvoreni su vrtići, uz preporuku da jedan roditelj ostane uz djecu. Nošenje maski obavezno je u zatvorenom prostoru.

U Crnoj Gori trebali bi se 30. kolovoza održati parlamentarni izbori i djelomični lokalni izbori, a na inicijativu nevladinih organizacija crnogorske zdravstvene vlasti danas će razmatrati postoje li uvjeti za održavanje izbora u uvjetima koronakrize.

Crna Gora je u prvom valu pandemije koronavirusa dugo odolijevala zarazi, a nakon prvog vala se proglasila prvom corona free državom u Europi.

Komentari