Koronavirus se prenosi zrakom, traže od WHO-a promjenu preporuka

cfr

Stotine znanstvenika tvrde kako postoje dokazi da koronavirus u manjim česticama u zraku može biti zarazan te su pozvali WHO da promjeni svoje preporuke, objavio je New York Times.

WHO navodi da se koronavirus prvenstveno širi s osobe na osobu kapljičnim putem, iz nosa i usta zaražene osobe prilikom kihanja, kašljanja ili govora.

U otvorenom pismu WHO-u, koje potpisnici planiraju objaviti u znanstvenom časopisu idućeg tjedna, 239 znanstvenika iz 32 zemlje navelo je dokaze koji pokazuju da manje čestice mogu biti zarazne, piše New York Times.

WHO: Dokazi nisu uvjerljivi

Svejedno je prenosi li se koronavirus većim česticama nakon kihanja ili manjim česticama koje nastaju disanjem, koronavirus se prenosi zrakom i može zaraziti ljude kada ga udahnu, navode znanstvenici.



Međutim, WHO navodi da dokazi o prijenosu zrakom nisu uvjerljivi.

“Pogotovo smo u posljednjim mjesecima nekoliko puta istaknuli da smatramo kako je moguća transmisija zrakom, ali za to ne postoje čvrsti, ili čak, jasni dokazi”, kazala je Benedetta Allegranzi, direktorica programa WHO-a za prevenciju i kontrolu infekcija.

Komentari