Koronavirus ipak proizašao iz laboratorija? Novi detalji produbljuju raspravu o podrijetlu pandemije; Kinezi bjesni: Nastavlja se pretjerivati s teorijoma

Ilustracija Foto: Twitter

Troje znanstvenika s Instituta za virologiju u kineskom gradu Wuhanu (WIV) zatražilo je bolničko liječenje u studenom 2019. godine, nekoliko mjeseci prije nego što je Kina objavila pandemiju Covida-19, izvijestio je u nedjelju The Wall Street Journal.

Ovaj izvještaj može osnažiti pozive na širu istragu o tome je li koronavirus mogao pobjeći iz laboratorija. Pojedinosti izvješća nadilaze podatke s podacima State Departmenta, objavljene tijekom posljednjih dana Trumpove administracije, u kojem se tvrdi da je nekoliko znanstvenika u laboratoriju, centru za proučavanje koronavirusa i drugih patogena, pozlilo u jesen 2019. „ Simptomi u skladu s Covid-19 i uobičajenom sezonskom bolešću. ” , pisalo je tada.

Sadašnji i bivši dužnosnici upoznati s obavještajnim podacima o laboratorijskim znanstvenicima iznosili su različita mišljenja o snazi ​​dodatnih dokaza za procjenu.
Izvještaj se pojavio uoči sastanka glavnog tijela Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja će raspravljati o sljedećoj fazi istrage o podrijetlu covida-19. Glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost nije imala komentar na pisanje The Wall Street Journala, ali rekla je da administracija predsjednika Joea Bidena i dalje ima “ozbiljna pitanja o prvim danima pandemije, uključujući njeno izvorište u Narodnoj Republici Kini”.

Dodala je kako američka vlada surađuje s WHO-om i drugim državama na stručnoj procjeni podrijetla pandemije “koja neće biti podložna utjecajima ili politizaciji”. Mnoge su zemlje sada zabrinute sigurnošću.



Kina kaže da nije iz laboratorija

U nedjelju je kinesko ministarstvo vanjskih poslova primijetilo da je skupina znanstvenika WHO-a zaključila kako je “bijeg” virusa iz laboratorija iznimno malo vjerojatan, a nakon posjeta wuhanskom virološkom institutu u veljači. “SAD nastavlja pretjerivati s teorijom curenja virusa iz laboratorija. Radi se o zabrinutom traženju izvora pandemije ili pokušaju skretanja pozornosti?” odgovorilo je kinesko ministarstvo na zahtjev ovog lista, prenosi RTL

Komentari