KORAK BLIŽE DO NOVOG HLADNOG RATA Moskva kaže da nema novog ‘Otvorenog neba’ ako se SAD povuče

Zrakoplov C-130, flickr

Rusija ne vidi šansu za novi dogovor u slučaju američkog povlačenja iz sporazum Otvoreno nebo koji omogućuje nadlijetanje teritorija druge zemlje zbog provjere vojnih kretanja i kontrolnih mjera naoružanja, poručio je u subotu zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova.

“Ne postoje šanse za novi dogovor koji bi zamijenio (postojeći) sporazum”, kazao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov za državnu televiziju u subotu.

“Mi također ne trebamo takve mogućnosti”, dodao je.


Postojeći sporazum savršeno funkcionira i garantira europsku sigurnost, kazao je Rjabkov

Rjabkov je ustvrdio da, čak i ako Rusija prihvati sve američke zahtjeve, ne očekuje da će se SAD pridržavati sporazuma.

Washington je u četvrtak objavio povlačenje iz sporazuma Otvoreno nebo o zajedničkom vojnom nadzoru zračnog prostora, zbog ruskog nepoštivanja odredbi sporazuma, što je izazvalo međunarodnu zabrinutost, dok su druge članice NATO-a istaknule da žale zbog američke odluke

“Izražavamo zabrinutost zbog želje SAD-a za izlaskom iz sporazuma, a u isto vrijeme razumijemo njihove argumente”, rekao je u petak hrvatski ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman.

Rusija odbacuje američke navode o kršenju sporazuma.

Sporazum Otvoreno nebo potpisan je 1992., a njegova primjena je započela 2002. godine.

Od tada je izvedeno više od 1.500 promatračkih letova.

Sporazum je potpisalo 35 zemalja, uključujući Hrvatsku, i on im omogućuje da nadlijeću teritorije zemalja potpisnica radi provjere vojnih kretanja i kontrolnih mjera naoružanja.

Komentari