Koordinaciju u EU-u otežavaju telekonferencije

Twitter

Proces odlučivanja u Europskoj uniji na velikoj je kušnji zbog telekonferencija tijekom pandemije koronavirusa, kažu europski dužnosnici, a jedan čak smatra da su one ‘katastrofalne’.

Virtualni sastanak ministara vanjskih poslova u ponedjeljak obilježili su tehnički problemi, govornici nisu bili sigurni može li ih se čuti i manjkalo je prevoditelja.

Te video-konferencije ne funkcioniraju baš dobro, ima tehničkih problema i prekida razgovora s upitima ‘Halo, čujete li me?’, rekao je jedan viši diplomat koji je bio prisutan na toj konferenciji.

“Dužnosnici su zato uglavnom čitali svoje pripremljene bilješke. Malo je prostora za stvarne pregovore.”



Snažna koordinacija među 27 država članica EU-a od ključnog je značenja. Ali karantene i zabrane putovanja otežavaju je i mnoge organizacije ne mogu okupiti predstavnike osobno radi sastanaka.

“Na video-konferencijama vlada katastrofa, slike se gube, glasovi se ne čuju”, rekao je u petak novinarima šef europske diplomacije, Josep Borrell, koji je sudjelovao u virtualnim razgovorima s azijskim i europskim ministrima.

Rekao je da više voli telefonske razgovore

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas brani međutim video-konferencije, ističući da ih se može brzo dogovoriti. Odluke koje se donose može se formalizirati pisanim putem, rekao je.

“Mislim da će trebati povećati učestalost sastanaka – putem video-konferencija”, rekao je novinarima putem video veze.

Ali visoki europski diplomat rekao je da je situacija ozbiljna.

“Ovo je vrijeme kušnje za Europu. Nema samita, nema ministarskih sastanaka, manja je vidljivost, rekao je.

Komentari