KONZERVATIVNA AFROAMERIKANKA NAPALA FLOYDA Pretvaramo kriminalce u heroje preko noći. To je vrijedno prezira

Policijsko ubojstvo Georgea Floyda izazvalo je najveće prosvjede u SAD-u u posljednjih nekoliko desetljeća, a predsjednik Donald Trump i mnogi konzervativni političari i komentatori obrušili su se na dio prosvjednika koji su se upustili u pljačku, palež, izazivanje nereda i sukobe s policijom.

No za razliku od ranijih slučajeva policijskih i drugih ubojstava Afroamerikanaca koji su odjeknuli u javnosti, rijetko tko je napadao samog Floyda i tvrdio da je sam kriv što ga je policajac koljenom na vratu gnječio gotovo devet minuta, od čega je na kraju preminuo.

A onda je kontroverzna afroamerička konzervativka Candace Owens objavila video u kojem se obračunava s ubijenim Floydom, odnosno s aktivistima koji su, po njenom mišljenju, pretvorili Floyda u svog junaka i mučenika svog pokreta, poznatog pod imenom Black Lives Matter (“crni životi vrijede”).

“George Floyd nije bio divna osoba”

Owens je u svojoj videoporuci opravdala ubojstvo Floyda, koji nije bio naoružan, a u trenutku kad ga je policajac prignječio koljenom ležao je na tlu, s rukama vezanim lisicama na leđima.



“Zbog bilo kojeg razloga u posljednjih pet-šest godina postalo je pomodno za nas (Afroamerikance) da pretvaramo kriminalce u heroje preko noći. To je nešto što je po meni vrijedno prezira”, rekla je Owens u videu.

 

“George Floyd nije bio divna osoba”, dodala je nabrajajući zatim njegov kazneni dosje, koji uključuje nekoliko presuda za posjedovanje manjih količina kokaina i dvije oružane pljačke, od kojih je potonja uključivala provalu u kuću i prijetnju trudnoj ženi, također Afroamerikanki, pištoljem. Za svako od ovih kaznenih djela odslužio je nekoliko mjeseci ili nekoliko godina zatvora.

Owens zatim tvrdi kako je očito da Floyd nije okrenuo “novu stranicu u životu”, kako su neki mediji predstavili, iako je posljednji put u zatvoru bio 2014., i to jer je “imao drogu kod sebe, koristio je krivotvorene novčanice i bio je nafiksan” fentanilom, što je sintetička verzija heroina, i metamfetaminom.

“Rasno motivirana policijska brutalnost je mit”

Ova crna desničarska aktivistica nekoliko se puta ograđuje od policajca koji ga je ubio, Dereka Chauvina, tvrdeći da se “nada da će Chauvin dobiti pravdu koju on i obitelj Georgea Floyda zaslužuju”, ali postavlja kontrast između bijelaca koji se “ne prave da je Chauvin sjajno ljudsko biće” i crnaca koji to navodno rade za Floyda, iako to ne potkrepljuje ničim konkretnim.

“George Floyd je bio kriminalac”, zaključuje Owens i dodaje da “nije zaslužio umrijeti zbog toga”, ali da neće “igrati ulogu u disfunkcionalnoj crnačkoj kulturi koja uvijek želi praviti mučenike od kriminalaca”.

U drugom dijelu videa Owens prelazi na tezu da je “rasno motivirana policijska brutalnost mit” i potkrepljuje to određenim statistikama za koje uglavnom ne navodi nikakve izvore – primjerice, da nasilni bijeli kriminalac ima 25% veću šansu da ga ubije policija nego nasilni crni kriminalac.

“Nije bitno koliki postotak stanovništva činite, bitno je koliki postotak nasilno kriminalne zajednice predstavljate. A, nažalost, crna zajednica vrši neproporcionalno visok udio zločina u usporedbi s bijelom zajednicom”, dodaje Owens navodeći kao primjer to što crni muškarci, koji čine 6 posto stanovništva, vrše 44 posto ubojstava.

Video brzo postao viralan

Međutim, istraživanja provedena na ovu temu zaista potvrđuju da su crnci neproporcionalno na meti policijskog nasilja i da policijska ubojstva nisu nužno u korelaciji sa stopom kriminala u zajednici.

Njen video objavljen 3. lipnja brzo je postao viralan i u manje od tjedan dana pregledan je više od 90 milijuna puta, ako zbrojimo preglede s Facebooka, Twittera i YouTubea. Samo na Facebooku je lajkan 1,5 milijuna puta i isto toliko puta podijeljen, prenosi Poskok.info.

Owens je nakon toga gostovala kod desničarskog voditelja Glenna Becka, poznatog po svojoj teorijama zavjera sklonoj emisiji na Fox Newsu, koji sad ima samostalnu radijsku emisiju. Posebno je zanimljivo da je video intervjua, koji je Beck objavio na Twitteru, retvitao i Trump.

31-godišnja Owens je i ranije stekla znatnu popularnost među američkim desničarima i Trumpovu naklonost kao crna konzervativna aktivistica koja u svojim nastupima žestoko napada američke liberale i ljevicu te zagovara masovno crnačko napuštanje Demokratske stranke, za što je skovala i naziv – “Blexit”. Neke njene izjave izazvale su snažne kritike i osude, posebice ona iz 2018. u kojoj je ustvrdila da Hitler nije bio nacionalist, nego “globalist”.

A 28. svibnja je na Twitteru optužila “demokrata Georgea Sorosa” da “na platnom spisku ima” nasilne prosvjednike koji su pljačkali, palili i razbijali u Minneapolisu, gdje je Floyd ubijen. Stranica za provjeru činjenicu PolitiFact demantirala je ovu lažnu vijest, piše Poskok.info.

Komentari