Kontroverzni Janez Janša počinje predsjedati Europskom unijom

Janez Janša

Slovenija 1. srpnja preuzima predsjedanje Vijećem EU-a i imat će velik utjecaj na teme i raspored u odlučivanju EU-a, ali postoji zabrinutost zbog slobode medija i vladavine zakona u toj zemlji pod premijerom Janšom.

Samo predsjedanje

Slovenija u četvrtak (1.srpnja) od Portugala preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije. Vlada u Ljubljani će šest mjeseci, do kraja godine, imati presudan utjecaj na glavne teme i raspored u odlučivanju država članica. Ali slovensko predsjedanje EU-a je u sjeni zabrinutosti zbog slobode medija i vladavine prava u zemlji pod konzervativnim premijerom Janezom Janšom.

Za 62-godišnjeg Janšu je ovo drugo predsjedanje EU-om. Ali dok se predsjedanje 2008. smatralo prekretnicom – 17 godina nakon neovisnosti bivše republike Jugoslavije – ovaj put moglo bi biti neugodnije.

Na prvi pogled čini se da su okvirni uvjeti povoljni za Sloveniju, koja ima samo dva milijuna stanovnika. Nakon godinu dana, konačno su spremni korona fondovi za pomoć teški 750 milijardi eura. Očekuje se da će prve isplate državama članicama krenuti u srpnju. Pod sloganom „Zajedno. Otporna. Europa“, Janšina vlada računa na gospodarski oporavak od milijardi iz Bruxellesa i želi nastaviti s projektima čiji je cilj priprema EU-a za borbu protiv budućih pandemija.



Bliskost Orbanu

Međutim, Slovenija će na svojoj funkciji u Europskoj uniji vjerojatno biti tražena i kao posrednik u sporu između Bruxellesa i Mađarske i Poljske zbog kršenja vladavine zakona. Slovenska vlada doduše podržava cilj „jačanja vladavine prava i europskih vrijednosti“ kako to stoji na vladinoj internetskoj stranici, ali Janša se smatra bliskim saveznikom mađarskog premijera Viktora Orbana – i mogao bi ući u sukob interesa ako bi igrao ulogu „poštenog posrednika“.

Mađarska i Poljska su prošle godine tjednima blokirale korona-fondove za pomoć jer su htjele spriječiti nova pravila na temelju kojih se u slučaju kršenja vladavine prava mogu smanjiti isplate iz EU proračuna.

Orban se prošlog tjedna na samitu EU-a našao u unakrsnoj vatri zbog mađarskog zakona koji ograničava prava maloljetnika na informacije o homoseksualnosti. Jedine pristalice Mađarske: Janša i poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Nezadovoljni Slovenci

Komisija EU-a je opomenula slovensku vladu nakon što je obustavila financiranje jedine slovenske novinske agencije STA. Janša ju je nazvao „nacionalnom sramotom“ nakon što je, između ostalog, kritizirala njegov pristup tijekom pandemije korone.

Reporteri bez granica zabrinuti su što Janšina vlada sada preuzima predsjedanje EU-om: mogla bi da to zloupotrijebiti „kako bi ometala napore na jačanju slobode medija u Europi“, upozorava ova organizacija.

U Sloveniji oporba optužuje Janšinu tročlanu koaliciju da koristi pandemiju korone za podrivanje demokratskih institucija, slobode tiska i neovisnosti sudstva. Nekoliko pokušaja svrgavanja Janše propalo je u parlamentu. U međuvremenu, međutim, tisuće građana redovno prosvjeduje uz podršku grupa za građanska prava i sindikata tražeći premijerovu ostavku.

Komentari