KONTROVERZNA MJERA! Na kavu ili na vožnju vlakom samo uz covid potvrdu, evo u kojoj državi

screenshot

Koliko je važno cijepljenje protiv koronavirusa vidljivo je od ponedjeljka u Francuskoj.

Naime, svakodnevne aktivnosti poput odlaska na kavu ili na vožnju vlakom, dopušteno je samo onima koji imaju potvrdu da su cijepljeni, preboljeli Covid-19 ili imaju negativan nalaz na virus. Na snagu je stupila kontroverzna mjera koja je izazvala masovne prosvjede u zemlji.

Osim toga, stroža pravila uključuju obvezno cijepljenje svih zdravstvenih radnika do 15. rujna. Ta će mjera biti snazi do sredine studenog, a zahvatit će sve punoljetne osobe.

Tinejdžeri u dobi od 12 do 17 godina morat će imati takvu potvrdu od 30. rujna.



Restorani, međugradski autobusi, avioni, sajmovi i zdravstvene ustanove samo su neka mjesta na kojoj će se morati pokazati digitalna zdravstvena propusnica koja je od sredine srpnja već potrebna za odlazak u kino, muzej ili na veći događaj.

Više od polovine Francuza potpuno cijepljeno

Ipak, ministar zdravstva Olivier Veran rekao je za list Le Parisien da neka pravila neće biti stroga kako se isprva planiralo. To se prije svega odnosi na valjanost negativnog testa do 72 sata umjesto 48. Samostalno testiranje također je moguće pod uvjetom da se provode uz nadzor liječnika.

Više od 200 tisuća ljudi je prosvjedovalo protiv tih strogih mjera. Masovni prosvjedi održavali su se svakog vikenda otkako je predsjednik Emmanuel Macron najavio promjene sredinom srpnja kako bi se zaustavio porast zaraza koronavirusom.

Inače, od 67 milijuna stanovnika Francuske, oko 63 posto ih je primilo barem jednu dozu cjepiva protiv Covida-19, a više od pola ih je potpuno cijepljeno.

Komentari