Komšić umanjuje intervenciju Hrvatske u deklaraciji NATO-a, reagirali i Dodik i Džaferović

Željko Komšić Foto: Predsjedništvo BiH

Članovi BiH Predsjedništva Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović imaju različite stavove i interpretacije sadržaja Deklaracije NATO-a. 

Dodik, naime, umanjuje intervenciju Hrvatske koja je inzistirala da se u dokument navede Daytonski mirovni sporazum i konstitutivnost triju naroda, no naveden je samo Daytonski sporazum.

“Inzistiranje Hrvatske na konstitutivnim narodima u Deklaraciji NATO-a odbačeno jer se radi o ‘prevladanom etničkom konceptu… suprotnom standardima NATO-a i EU’. Što se tiče uvrštavanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, potpora tome je očekivana, konstantna i nije nikakva novost“, rekao je Komšić.

To je bilo očekivan, smatra, hrvatski član trojnog predsjedništva kojega hrvatske stranke u BiH ne prihvaćaju jer je izabran većinski bošnjačkim glasovima.



Srpski član BiH Predsjedništva Milorad Dodik pak navodi da spominjanje Daytonskog mirovnog sporazuma u završnoj deklaraciji zapravo znači potvrdu ‘konstitutivnosti naroda’, jer Ustav BiH kao aneks IV ovoga mirovnog sporazuma eksplicitno govori o trima konstitutivnim narodima Hrvatima, Srbima i Bošnjacima, smatra Dodik.

“BiH nije napredovala prema NATO-u i bez stajališta Republike Srpske neće moći učiniti bilo kakav korak u tome pravcu”, rekao je te optužio Komšića da je zbog svojih stajališta zapravo drugi bošnjački član BiH Predsjedništva.

Bošnjački član državnog vrha Šefik Džaferović pozdravio je prihvaćanje Deklaracije NATO-a te istaknuo da je u tome dokumentu navedeno da BiH kao država teži članstvu u ovome savezu.

Podsjetimo, predsjednik Zoran Milanović zaprijetio je da neće dati suglasnost ako se u Deklaraciji ne spomene Daytonski mirovni sporazum.

Komentari