‘Komšić je simbol antibosanskog, antidaytonskog i antibosanskohercegovačkog djelovanja u BiH!’ Bošnjaci misle drugačije

screenshot/hrt

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarao je s njemačkim političarem Christianom Schmidtom koji je izvjesni nasljednik Inzka u BiH.

“Govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH, Komšić je izrazio stav o potpunoj prihvatljivosti onakvih građanskih izbornih principa za BiH kakvi vrijede u njemačkom i hrvatskom izbornom zakonodavstvu”, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

S obzirom na to da se BiH, koja je podijeljena i (post)konfliktna država, ne može uspoređivati s drugim državama – poput Hrvatske, jasna je namjera Komšića kojom želi obmanuti novog visokog predstavnika u BiH.

Hrvati traže da tamo sjedi onaj kojeg su oni birali

Naime, Komšić uporno odbija prihvatiti glavni ustavni princip u BiH, a to je konstitutivnost naroda kojima treba biti zajamčeno da ih predstavljaju politički predstavnici koje su oni sami birali. Ni manje ni više od toga. Dakle, nitko ne traži da u pojedinom administrativno-politčkom tijelu sjedi Hrvat, Srbin ili Bošnjak, Hrvati traže da tamo sjedi onaj kojeg su oni birali – bio to Eskim ili Talijan.



S obzirom na dobre odnose koje gaji s premijerom Hrvatske Plenkovićem, Schmidt je dobro upoznat s tom situacijom jer se Plenković i ostatak državnog vrha Hrvatske zalažu za princip legitimnog predstavljanja što nikako ne isključuje sva ostala građanska prava, a što neki bošnjački lobisti probaju inputirati Hrvatima.

Mikulić: Komšić je simbol antidaytonskog djelovanja 

Predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma i politolog Martin Mikulić kazao je za Dnevno.hr kako je Komšić simbol antibh. djelovanja.

“Drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić je simbol antibosanskog, antidaytonskog i antibosanskohercegovačkog djelovanja u BiH”, rekao nam je Mikulić.

Mikulić smatra da Komšić to stalno dokazuje.

“To kontinuirano dokazuje svojom protuustavnom retorikom koja direktno udara na temelje Bosne i Hercegovine, a njegovo priopćenje nakon razgovora s gospodinom Schmidtom koji je izvjesni budući Visoki predstavnik u BiH u tom smislu nije iznimka”, rekao nam je.

Mikulić također primjećuje nemogućnost usporedbe BiH s Hrvatskom ili Švicarskom.

“Komšić je notorni ignorant koji u pokušaju dovitljivosti ignorira krucijalnu činjenicu – ni Njemačka ni Hrvatska nisu podijeljeno društvo, stoga ni BiH ni Belgija ni Švicarska nikada neće biti uređene kao Njemačka ili Hrvatska”, govori nam ovaj politolog.

Bošnjaci, Srbi i Hrvati u BiH su, govori Mikulić, državotvorni narodi.

“Demokratski je imperativ svakog podijeljenog društva da svaki segment jednakopravno participira u vlasti sa svojim izabranim predstavnicima. Bosna i Hercegovina je skrojena temeljem volje triju konstitutivnih naroda, a sama konstitutivnost je natkrovljujuća Ustavna kategorija. Dakle, i Bošnjaci i Hrvati i Srbi su državotvorni narodi BiH bez kojih ta država ne bi ni postojala”, rekao je Mikulić.

Komšićevi sljedbenici su, dodaje, ili politički slijepci ili velikobošnjački nacionalisti.

“Zanemarivanjem te činjenice, zanemaruje se i smisao BiH. Naravno, Komšićeve sljedbenike to ne zanima, a razlog tomu su dvije mogućnosti – ili se radi o političkim slijepcima ili o velikobošnjačkim nacionalistima koji žele ostvariti u miru ono što nisu uspjeli u ratu”, kazao je Mikulić.

Priča o Izbornom zakonu instrument HDZ-ovog ostanka na vlasti

S Mikulićem se ne slaže profesor Šaćir Filandra s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Kaže kako je priča o Izbornom zakonu instrument HDZ-ovog ostanka na vlasti.

“Politički narativ HDZ BiH o promjeni Izbornog zakona i tzv. legitimnom predstavljanju postao je samo sredstvo za održanje stranačkog vodstva na vlasti, instrument homogenizacije hrvatskog političkog tijela i izvor demokratske legitimacije stranačkog vodstva. Ni ovoga puta nitko nije siguran da će do promjene izbornih pravila doći, malo je šansi da se to do ljeta dogodi, bez obzira na sve navodne dogovore”, rekao je on nedavno za Dnevno.hr.

Inače, danas je u Sarajevu održan sastanak u zgradi Izaslanstva Europske unije s liderima SNSD-a Miloradom Dodikom, HDZ-a BiH Draganom Čovićem, SDA Bakirom Izetbegovićem i veleposlanicima EU i SAD-a, Johanom Sattlerom i Ericom Nelsonom.

Kako je nakon sastanka potvrdio sam Izetbegović – jedna od tema sastanka je bila i Izborni zakon. Na promjene Izbornog zakona upravo Izetbegović se obvezao prošle godine u lipnju kada je s Čovićem, Nelsonom, Sattlerom i drugim stranim dužnosnicima potpisao Mostarski sporazum čiji je drugi dio izmjena Izbornog zakona.

Komšić, kao ovjekovječeni trbuhozborac SDA, bezuspješno pokušava ‘spinati’ na tu temu s obzirom da stranci u BiH ne vole kada se ne provedu sporazumi čiji su generalni sponzor bili.

Komentari