Komšić izvrće povijest tvrdnjom: Evo za kakvu se BiH glasalo na referendumu 1992.

Željko Komšić Foto: Predsjedništvo BiH

Željko Komšić obratio se prisutnim u srijedu na prijemu povodom Hrvatima spornog Dana nezavisnosti BiH u zgradi Predsjedništva BiH i tom prigodom je izjavio: “Nitko Bosancima i Hercegovcima nije mogao ubiti niti nadu niti vjeru u ono za što su se zalagali, a zalagali smo se za isto ono za što se zalažemo i danas, za državu jednakopravnih građana, državu u kojoj je bilo, u kojoj ima, i u kojoj će uvijek biti mjesta za sve”.

Na referendumu za samostalnost Bosne i Hercegovine glasovalo je ukupno 2.073.568 glasača (izlaznost 63.7%). 99.7% bilo je za neovisnost, a 0.3% protiv. SDS je pozvao Srbe na bojkot referenduma i spriječio njegovo održavanje u pojedinim dijelovima zemlje. Tako je referendum pretežno bojkotiran od Srba.

Referendumsko pitanje je glasilo: “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”

Dakle, u BiH nisu glasali Bosanci i Hercegovci, već Hrvati i Muslimani i to ne za državu ravnopravnih građana kako to tvrdi Komšić, već za “državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”.



Zahvaljujući upravo Hrvatima referendum je uspio, a na temelju njega BiH je stekla neovisnost i međunarodno priznanje, piše Hrvatski Medijski Servis.

Komentari