Komšić i Dodik se posvađali oko odnosa prema Crnoj Gori

wiki

Presjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Milorad Dodik ponovo su se posvađali zbog međunarodnih odnosa, a ovoga puta povod je očekivani službeni posjet predsjednika Crne Gore.

Komšić je u utorak izjavio kako je crnogorski predsjednik Milo Đukanović pozvan i dobrodošao gost u BiH te kako je ranije prihvatio poziv Predsjedništva BiH za službeni posjet Sarajevu.

“BiH i Crna Gora imaju izvrsne bilateralne odnose koji neprestano napreduju i koji su primjer dobrosusjedskih odnosa u regiji”, rekao je Komšić za regionalnu televiziju N1 komentirajući odluku svog kolege u državnom vrhu Dodika da na sjednici Predsjedništva BiH održanoj u ponedjeljak glasuje protiv planiranog posjeta crnogorskog predsjednika.

Dodik ne podržava dolazak Đukanovića

Dodik je novinarima rekao kako nije dao suglasnost za Đukanovićev dolazak “imajući u vidu trenutačno stanje u Crnoj Gori”.



Dodik se već tjednima otvoreno miješa u unutarnja pitanja Crne Gore javno podupirući prosrpske stranke koje u toj državi organiziraju protuvladine prosvjede pod izlikom protivljenja provedbi novog zakona koji regulira položaj vjerskih zajednica.

“Teroriziranje Srba u Crnoj Gori došlo je do zida. Ignoriranje srpskih nacionalnih obilježja u Crnoj Gori i srpskog nacionalnog prava do te mjere je otišlo i eskaliralo da se Srbi moraju okupiti i ja podržavam naše ljude u Crnoj Gori”, kazao je Dodik u siječnju.

Vlasti i provladine organizacije u Republici Srpskoj organizirali su i prosvjedna okupljanja protiv crnogorskih vlasti.

BiH i Crna Gora kao države gotovo da nemaju niti jedno otvoreno pitanje u međusobnim odnosima, a prve su države u regiji koje su riješile putanje granice otvoreno raspadom bivše Jugoslavije.

Komšić: Dobri odnosi između Sarajeva i Podgorice neće biti narušeni

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Komšić rekao je kako sadašnje Dodikovo ponašanje neće utjecati na dobre odnose Sarajeva i Podgorice.

“Uvjeren sam da će se dobra suradnja između naše dvije države koje nemaju otvorenih pitanja nastaviti u budućnosti, unatoč neodgovornosti i neozbiljnosti pojedinaca poput Dodika”, kazao je Komšić.

Dodik i Komšić ranije su sličnu javnu polemiku vodili o statusu BiH u odnosima s NATO-om.

Komšić kao odlučni zagovornik NATO integracija tvrdi kako je BiH na “nepovratnom putu” ka članstvu u Alijansi, dok Dodik najavljuje kako će to spriječiti pod svaku cijenu.

NATO je na svojoj službenoj mrežnoj stranici ranije ovog mjeseca objavio osvježene podatke koji se odnose na BiH i tamo stoji kako je ta zemlja “korisnik” Akcijskog plana za članstvo (MAP) zajedno sa Severnom Makedonijom, no Dodik uporno tvrdi kako to nije točno.

Komentari