‘Komšić destabilizira bh. Hrvate, Hrvatsku i cijelu regiju. Zagreb mora biti oštriji prema bošnjačkim političkim elitama’

U utorak se u Saboru raspravljalo o provedbi saborske Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH za 2019. godinu. 

Sabor je tu Deklaraciju donio u prosincu 2018. i u njoj odredio Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kao tijelo koje mu jednom godišnje podnosi izvješće o ostvarivanju ciljeva navedenih u Deklaraciji.

Raspravu u Saboru je za Otvoreno.hr komentirao novinar i politički komentator Ivan Crnjac.

“Pogledajmo stav Vlade prema Komšiću. Radman se neki dan sjetio reći da njega u Zagrebu neće nitko dočekati. To je lijepo i uredu, međutim, nije dovoljno. Komšić Hrvatskoj čini ogromnu štetu. Prvo, preglasava hrvatske državljane u BiH, drugo, destabilizira BiH jer su Hrvati u BiH nezadovoljni zbog preglasavanja. Time destabilizira i Hrvatsku, a i cijelu regiju. Njemu Zagreb treba poslati jasnije poruke. Bh. Hrvati su jedini narod u civiliziranom dijelu svijeta čija se ljudska prava krše”, smatra Crnjac.


Deklaracija je slikovnica, lijepa priča i ništa drugo

Dodaje kako je cijela ta Deklaracija zapravo jedan promidžbeni letak, slikovnica.

“Hrvatska bh. Hrvatima ne pomaže tako što pošalje nešto novca Sveučilištu u Mostaru ili bolnici u Mostaru. To je milostinja, takva pomoć je smiješna i ne znači ništa u trenutku dok se krše ljudska prava hrvatskih državljana. Kao da policija dođe kod neke zlostavljane obitelji i ženi i djeci koje muž stalno tuče ponudi šalicu tople juhe i čaj i kaže da su upozorili nasilnika da ih više ne tuče, a on nastavlja opet i opet. Deklaracija je slikovnica, jedan promidžbeni letak, lijepa priča i ništa drugo”, dodao je Crnjac.

Upitan što bi Hrvatska trebala učiniti kako bi se kršenje prava bh. Hrvata spriječilo, Crnjac smatra da Zagreb treba biti puno oštriji prema političkom Sarajevu.

“BiH ne mora biti prijateljska država Hrvatskoj dok se prava Hrvata u BiH krše. To su lijepe probriselske priče koje neki činovnik negdje voli čuti. Hrvati u BiH nisu zaslužili da ih se tretira onako kako se tretira. Zagreb treba biti puno jasniji po porukama koje šalje političkom Sarajevu i bošnjačkim političkim elitama”, rekao je Crnjac.

Komentari