Komisija za sprječavanje korupcije zatražila je razrješenje Gorjana Tozija s mjesta direktora Filmske agencije zbog korupcije

Twitter

Makedonska Državna komisija za sprečavanje korupcije (SCPC) zatražila je od vlade Makedonije da je razriješi prije isteka mandata direktora Filmske agencije Gorjana Tozija zbog kršenja postupaka u postupcima sukladno Zakonu o filmskoj djelatnosti, rekao je na konferenciji za novinare nakon završetka današnje sjednice član Povjerenstva Vladimir Georgiev.

Povjerenstvo za borbu protiv korupcije otvorilo je tri slučaja protiv Tozije. Prva istraga je za rano plaćanje svih odobrenih filmskih projekata od strane Agencije. Slučaj ispituje zakonitost hitne isplate svih filmskih projekata od strane Filmske agencije u ožujku na početku koronakrize. Za Toziju su dobili još dvije prijave za slučajeve povezane s sukobom interesa u Agenciji i za Natječaj za podržane filmske projekte, koji je raspisan u siječnju ove godine, a za koji su rezultati objavljeni jučer.

Objašnjavajući slučaj koji je nastao nakon nalaza u medijima i niza pritužbi i indicija Ministarstva kulture, Georgiev je rekao da u skladu s člankom 17. stavkom 1. Zakona o sprječavanju korupcije pokreću postupak protiv Tozija i da Vlada ima 60 dana za odgovor na ovu inicijativu.

Mjerom koju je Agencija objavila 24. ožujka, u dva radna dana platila je ukupno 27 filmskih projekata, kako je tada najavljeno, “koji su u naprednoj fazi realizacije, tj. onih koji su dovršeni ili će uskoro biti gotovi”, “kako bi pomogli nezavisnim filmskim stvarateljima (freelancerima) i produkcijskim tvrtkama ”.



“Što se tiče navoda o plaćanju 27 filmskih projekata koji su bili u završnoj fazi, zatražili smo od svibnja cijele podatke od redatelja i dobili popis od 29 filmskih projekata, a istovremeno smo dobili i obavijest Ministarstva kulture da je plaćeno 30-31 projekata. Konačno, čak nije moguće utvrditi koliko je stvarnih projekata realizirano između 20. i 23. ožujka. Bez obzira na to, postupak financiranja i plaćanja filmskih projekata reguliran je Zakonom o filmskoj djelatnosti, posebice člancima 34., 35., člankom 39. stavkom 3. Također, sporazum potpisan između filmskih producenta i direktora Filmske agencije sadrži odredbe , posebno članak 5. koji regulira da se dinamika plaćanja od strane Agencije vrši u postocima u skladu s nekoliko faza. Na temelju predate bankovne garancije koja odgovara dinamici filma. Stavak 4. članka 5. predviđa da se daljnje plaćanje obavlja na temelju zahtjeva proizvođača i ove bankovne garancije. “Ugovor, a ni Zakon, ne sadrže članak prema kojem zbog više sile direktor može dodijeliti sredstva za sljedeću fazu provedbe projekta, a da proizvođač ne preda novu bankarsku garanciju”, rekao je Georgiev.

Nastavio je da je u medijima režiser također istaknuo da je koristio klauzulu, tj. Članak sporazuma koji je potpisan između filmskih producenata i Agencije, a koji se odnosi na višu silu koja glasi: “Agencija neće aktivirati bankarstvo jamstvo i neće raskinuti ugovor ako proizvođač ne ispuni obveze iz ovog ugovora zbog više sile, odnosno ako je izvršavanje obveza postalo nemoguće zbog izvanrednog događaja koji se dogodio nakon zaključenja ugovora i koji se u trenutku sklapanja nije moglo predvidjeti ili spriječiti, izbjeći ili ukloniti “.

“To ne može biti osnova za takvo djelovanje ravnatelja, odnosno raspodjelu sredstava, jer je to situacija u kojoj su sredstva već dodijeljena za određenu fazu provedbe projekta i za koju je već podneseno bankarsko jamstvo. “Dakle, ta se odredba sporazuma ne može usporediti s onom za koju svaka faza realizacije filmskih projekata mora biti popraćena ovom bankarskom garancijom”, rekao je Georgiev.

Rekao je da se neka od tih izvještaja odnose i na neselekciju filmskih projekata, tj. objavljivanje rezultata Natječaja za potporu filmskim projektima za 2020. Natječaj je raspisan 15. siječnja, a umjesto travnja, rezultati su objavljeni prije dva dana.

U vezi s ovim pritužbama nalaze se i nalazi da u Vijeću za film Agencije postoje situacije sukoba interesa. Ravnatelj Agencije ovlašten je imenovati članove Vijeća, a istovremeno ima pravo imenovati i recenzente filmova. Među tih 5 članova Vijeća njih dvojica imaju dvostruko imenovanje, t. je dva člana koja ocjenjuju projekte i daju mišljenje sebi. Rekli smo ravnatelju da je to nedopustivo i da je to sukob interesa i nespojivost, dugo smo čekali odgovor i 17. srpnja obavijestio nas je da je otpustio oba člana. “S obzirom na to da smo dugo čekali, ipak smo odlučili, na što Zakon dopušta, direktoru dostaviti prekršajni nalog za plaćanje zbog kašnjenja odgovora”, rekao je Georgiev, piše sdk.mk.

Podsjetimo, Tozija je nedavno hrvatsku Vladu i HDZ, ali i Janeza Janšu nazvao fašističkima, a uz to je iznio još neke kontroverzne tvrdnje. Povod takvim komentarima bio je Brodićev tekst, koji smo objavili na portalu Otvoreno.

Ništa novo u eksperimentalnoj državi nekad znanoj kao Makedonija

Slovenija je nakon toga izdala prosvjednu notu Makedoniji, dok je Hrvatska kasnila s reakcijom, ali je je na kraju osudila. Kasnije je Brodić uputio i otvoreno pismo Radi Šerbeđiji koji je dao podršku Toziji.

BRODIĆ UPUTIO OTVORENO PISMO RADI ŠERBEDŽIJI ‘Ljudino, a što ćemo sada? Jesmo li mi ti kauboji s kojima Tozija ima problema?

Komentari