Kolumnistica napustila Guardian nakon optužbi za transfobiju. Napisala je da je spol biološka klasifikacija, a ne ‘osjećaj´

screenshot

Dugogodišnja kolumnistica Suzanne Moore dala je otkaz u dnevnim novinama The Guardian nakon što je 300 zaposlenika potpisalo peticiju protiv njezine tvrdnje da je spol više od “osjećaja”. 

Iako se The Guardian, lijevo-liberalne dnevne novine, predstavlja kao bastion tolerancije, jedna od glavnih kolumnista dala je otkaz jer su ju kolege optuživale za ´tranfobiju´zbog napisane kolumne o feministicama koje su zlostavljali ´trans ekstremisti´. U članku naslovljenom: ˝Žene moraju imati pravo na organizaciju. Nećemo biti ušutkane ‘, napisala je da je spol biološka klasifikacija i da ‘nije osjećaj´˝. Isti taj članak je naveo 338 zaposlenika Guardiana da potpiše peticiju žaleći se urednici Katharine Viner na “obrazac objavljivanja ´transfobnog´ sadržaja”.

Nagrađivana novinarka otkrila je i da su njoj i njezinoj djeci prijetili smrću i silovanjem.

JK Rowling: ˝Sigurna sam da je nekada postojala riječ za ljude koji imaju menstruaciju˝

Optužbe zbog ´transfobije´ su sve češća pojava. Odlazak kolumnistice dogodio se usred brojnih glasnih sukoba između feminista i transrodnih lobija. Autorica Harryja Pottera JK Rowling bila je kritizirana početkom ove godine nakon što se na Twitteru osvrnula na članak u kojem je pisalo “ljudi koji imaju menstruaciju”, umjesto “žene”, napisavši ˝Sigurna sam da je nekada postojala riječ za te ljude˝Nakon ostavke, gospođa Mooore promijenila je svoju biografiju na Twitteru napisavši ‘Otišla je jer je razumjela vrijednost prkosa’. Osim toga, poručila je da će joj jako nedostajati neke kolege.

Zahvalila se na porukama podrške i dodala: ˝To je bio potpuno moj izbor da idem. Osjećam se kao da sam na vlastitom sprovodu ili slično. U svakom slučaju, nastavit ću pisati! Čini se da napori da me ušutkaju nisu dobro promišljeni˝, piše Daily Mail 

Komentari