Kolinda Grabar Kitarović: Nisam iznenađena, ali sam počašćena što me se spominje u tako uglednom društvu za tu iznimno važnu dužnost

U medijima su se pojavile spekulacije kako je naša bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović najizglednija kandidatkinja za nasljednicu glavnog tajnika NATO-a. I dok su o tome svoje mišljenje iznijeli predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, ona se nije izjašnjavala. Međutim, u srijedu je dala izjavu Jutarnjem listu.

Rekla je da je “počašćena time što je mediji spominju kao favoritkinju za nasljednicu Jensa Stoltenberga”.

“Priznajem, nisam iznenađena, ali sam uistinu počašćena time što me se spominje u tako uglednom društvu za tu iznimno važnu dužnost. Uostalom, to je i svojevrsno priznanje i dodatna međunarodna potvrda za Hrvatsku. Reći bilo što više od toga u ovom trenutku bilo bi uistinu preuranjeno i krajnje neprofesionalno”, rekla je bivša predsjednica.

Kolinda Grabar-Kitarović javila se iz Tokija, gdje je prisustvovala sjednici Međunarodnog olimpijskog odbora u čije je članstvo izabrana u srpnju prošle godine kao četvrta osoba iz Hrvatske i prva žena.



Je li vrijeme za ženu na funkciji glavne tajnice NATO-a?

Upravo to što je žena navodi se kao jedan od argumenata za njezinu “nominaciju” za glavnu tajnicu NATO-a. Navodno političari i analitičari ističu da je nakon 72 godine krajnje vrijeme da NATO imenuje prvu ženu na čelnu civilnu poziciju. Spekulira se i da bi, s obzirom na nastavak sučeljavanja s Rusijom, odabir nekoga iz istočne Europe poslao važan signal Moskvi.

U tom se kontekstu uz bivšu predsjednicu Hrvatske spominju bivša litavska predsjednica Dalia Grybauskaitė i aktualna predsjednica Estonije Kersti Kaljulaid.

Prednost Kolinde Grabar-Kitarović je njezina bogata biografija. Naime, ona već ima iskustvo rada u NATO-u. Bila je pomoćnica glavnog tajnika za javnu diplomaciju od 2011. do 2014. godine, također prva žena na toj dužnosti. Neki spominju da je svoju karijeru gradila na konzervativnim političkim stajalištima.

Ima li istine u svim tim spekulacijama saznat će se u drugoj polovini 2022. godine jer Stoltenbergu mandat istječe u rujnu sljedeće godine, piše Jutarnji list.

Komentari