Kod Bihaća otvoren novi kamp za ilegalne migrante (FOTO)

Novi kamp za ilegalne migrante otvoren je u petak u okolici Bihaća kao sastavni dio projekta koji provode vlasti BiH i međunarodna zajednica s ciljem učinkovitijeg kontroliranja migrantske krize.

Kod sela Lipa udaljenog od Bihaća dvadesetak kilometara uspostavljeno je kontejnersko naselje u kojemu se može smjestiti do tisuću i pol osoba. Kontejneri su opremljeni grijanjem a cijelo naselje opskrbljeno je električnom energijom i tekućom vodom pa se tamo uz samce mogu smještati i obitelji te malodobna djeca bez roditeljske skrbi za koje je predviđena trećina smještajnih kapaciteta.

Ranije je na tom mjestu bilo šatorsko naselje, a prizori migranata koji su se tamo protekle zime smrzavali na snijegu potaknuli su međunarodnu zajednicu a posebice Europsku uniju da reagira i osigura donacije kako bi se osigurali humaniji uvjeti za boravak migranata.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler kazao je tijekom ceremonije otvaranja kampa kako je uspostava novog naselja najbolji dokaz kvalitetne suradnje koja je od tada uspostavljena.



Photo: Armin Durgut/PIXSELL

“Institucije BiH pokazale su da mogu učinkovito djelovati kada postoji dijalog i to je snažna poruka i u ovoj političkoj krizi u kojoj se zemlja nalazi” kazao je Sattler novinarima dodajući kako je uz to važno i to što je napokon riješena velika humanitarna kriza u BiH.

Iz svojih je fondova EU osigurala 1,7 milijuna eura za opremanje prihvatnog centra u Lipi, koji je zamišljen kao privremeni dom za migrante koji su ranije uglavnom boravili u samom Bihaću ili u šumama u okolici tog grada i u blizini granice s Hrvatskom.

Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Predsjednik vlade Unsko-sanske županije Mustafa Ružinić kazao je kako je tamo trenutačno stanje zadovoljavajuće upravo stoga jer je zatvoren veliki broj “divljih” kampova iako i tamo strahuju od mogućeg novog migrantskog vala narednog proljeća, posebice zbog stanja u Afganistanu.

Prema posljednjim procjenama sigurnosnih agencija u BiH u toj zemlji ove godine u prosjeku je dnevno boravilo oko dvije i pol tisuće ilegalnih migranata koji su nastojali nastaviti put ka državama-članicama Europske unije.

Od 2017. godine kroz BiH je na putu ka Hrvatskoj prošlo najmanje 84 tisuće ilegalnih migranata koje su registrirale policijske agencije u susjednoj državi.

Od 2020. godine priljev migranata na zapadnobalkanskoj ruti preko BiH značajno je smanjen a oni sada pretežito pokušavaju doći iz Srbije do zapadne Europe preko Rumunjske i Mađarske.

Načelnik Uprave za granicu hrvatskog MUP-a Zoran Ničeno u četvrtak je sudjelujući na regionalnoj konferenciji o ilegalnim migracijama održanoj u Sarajevu kazao kako krijumčarenje ilegalnih migranata preko granice i dalje predstavlja veliki izazov.

Kazao je kako je od početka godine otkriveno i uhićeno 776 osoba koje su preko granice s Hrvatskom pokušale prokrijumčariti više od 5700 migranata. Svi podaci do kojih se pri tom dođe, uključujući one o metodama kojima se krijumčari koriste, prosljeđuju se policijskim tijelima EU s ciljem učinkovitije kontrole vanjskih granica Unije, prenosi Dnevnik.hr.

Komentari