Kinezi upozoravaju na novu upalu pluća. Tvrde da je opasnija od korone

Kinesko veleposlanstvo u Kazahstanu upozorilo je svoje građane koji žive u toj zemlji na smrtonosnu upalu pluća nepoznatog uzroka, nakon što je bivša sovjetska republika prijavila skok u slučajevima upale pluća u lipnju.

Kinezi tvrde da je stopa smrtnosti za pneumoniju viša od one za COVID-19. Zdravstvene vlasti u Kazahstanu rade na usporedbi virusa koji uzrokuje upalu pluća, ali on još nije identificiran, kazao je kineski veleposlanik.

Dok kineska ambasada bolest opisuje kao “neobjašnjivu upalu pluća”, kazahstanski stručnjaci i mediji pišu o uobičajenoj upali pluća. Nije jasno zašto kinesko veleposlanstvo ovu bolest povezuje s nepoznatim uzrokom i koje informacije imaju. Web stranica kineskog veleposlanstva, pozivajući se na izvještaje lokalnih medija, priopćila je da provincije Atyrau i Aktobe i grad Shymkent bilježe znatan skok u broju oboljelih.

Svaki dan 300 oboljelih

Kazakhstan je u prvoj polovici godine zabilježio 1772 smrtna slučaja od upale pluća, dvostruko više nego u istom mjesecu prošle godine. Od tog broja, u lipnju je oboljelo 628 ljudi, uključujući i neke kineske državljane. Kinesko veleposlanstvo u Kazahstanu podsjeća kineske građane da budu svjesni situacije i pojačaju mjere prevencije kako bi se rizik infekcije sveo na najmanju moguću mjeru, navodi se u izjavi veleposlanstva, piše China Morning Post.



Saule Kisokova, šefica odjela za zdravstvo glavnog grada Nur-Sultan (ranije Astana), kazala je novinskoj agenciji Kazinform da se svakog dana hospitalizira oko 300 ljudi kojima je dijagnosticirana pneumonija.

Kazakhstan je još sredinom ožujka proglasio izvanredno stanje kako bi spriječio širenje koronavirusa. Izvanredno stanje ukinuto je sredinom svibnja. Kazahstanski predsjednik, Kassim Jomart Tokayev prije dva dana izjavio je na nacionalnoj televiziji da je situacija iznimno ozbiljna i da se prerano opuštati. Dodao je da se zemlja suočava s drugim valom koronavirusa zajedno s velikim poteškoćama u slučajevima upale pluća, prenosi Telegram.

Komentari