Kineski predsjednik u UN-u: U suočavanju s epidemijom virusa mora se odbaciti svaki pokušaj politiziranja tog pitanja ili stigmatizacije

Peking ne “kani voditi ni hladni, a ni vrući rat ni sa jednom zemljom”, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping u utorak Općoj skupštini UN-a u vrijeme rasta napetosti između Kine i Sjedinjenih Država.

“Nastavit ćemo smanjivati razlike i rješavati sporove s drugima putem dijaloga i pregovora. Nećemo ići za tim da radimo samo na vlastitom probitku”, rekao je Xi u unaprijed snimljenom govoru na godišnjem okupljanju svjetskih lidera koje se zbog pandemije održava virtualno.

Dugotrajne napetosti između Sjedinjenih Država i Kine uzavrle su u vrijeme pandemije i upozorile na želju Pekinga da preuzme veću multilateralnu ulogu i tako se suprotstavi tradicionalnoj vodećoj ulozi Washingtona.

Pošto se koronavirus najprije pojavio u Kini Washington optužuje Peking da je zbog nedovoljne transparentnosti pri samom izbijanju epidemije pogoršao njezino širenje.



Kina takve optužbe odbacuje.

Xi se u govoru zauzeo za to da svijet globalno odgovori na virus i da Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prepusti vodeću ulogu.

Trump je najavio da će Sjedinjene Države istupiti iz WHO-a te optužuje tu agenciju da je kineska marioneta, što WHO odbacuje.

“U suočavanju s virusom morali bismo ojačati solidarnost i kroz to ići zajedno. Morali bismo dopustiti da nas vodi znanost i da vodeću ulogu igra WHO”, rekao je Xi,

“Mora se odbaciti svaki pokušaj politiziranja tog pitanja ili stigmatizacije”, rekao je.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je ranije u utorak u obraćanju Općoj skupštini koja okuplja 193 članice da se mora učiniti sve kako bi se izbjegao novi hladni rat.

Svijet ide “jako opasnim smjerom” rekao je Guterres i poručio “Naš svijet si više ne može dopustiti budućnost u kojoj bi dva najveća gospodarstva podijelila Zemlju”. “Tehnološka i ekonomska podjela neizbježno prijeti da preraste u geostratešku i vojnu podjelu”.

Komentari