Kina uvela sankcije za tridesetak suradnika Donalada Trumpa: Teško su narušili kineski suverenitet

Twitter

Kina je objavila u srijedu da uvodi sankcije za tridesetak dužnosnika administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, među kojima i njegovom državnom tajniku Mikeu Pompeu zbog “povrede njezinog suvereniteta”.

“Kina je odučila sankcionirati 28 osoba koje su teško narušile kineski suverenitet”, navelo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju objavljenom u trenutku kada je Joe Biden polagao predsjedničku prisegu u Washingtonu.

Osim Pompea, kineska diplomacija navodi Petera Navarra, Trumpovog savjetnika za trgovinu, Roberta O’Briena, jednog od njegovih savjetnika za nacionalnu sigurnost, Alexa Azara, ministra zdravstva i Johna Boltona i Stephena Bannona koji su savjetovali republikanskog milijardera.

Svim tim osobama i njihovim obiteljima bit će zabranjen pristup kineskom teritoriju, uključujući Hong Kong i Macao, naglasilo je ministarstvo vanjskih poslova.



“Oni i tvrtke i institucije s kojima su povezani neće moći poslovati s Kinom”, dodali su.

Kina je u srijedu kritizirala optužbe Mikea Pompea od dan ranije, kada je rekao da Kina provodi genocid nad ujgurskim muslimanima u području Xinjianga.

Ujgursko pitanje je jedno od brojnih sporova Pekinga i Washingtona. Prema stranim stručnjacima, više od milijun Ujgura se nalazi u zatvorima i kampovima za politički preodgoj u Kini.

Komentari